Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на японския износ през ноември заради слаби доставки за САЩ

Износът на Япония се понижи рязко през ноември, опровергавайки очакванията за прекратяване на двугодишния експортен спад, главно поради по-слаби доставки за САЩ и въпреки скок на износа за Китай. Това показват данни на финансовото министерство на азиатска държава, които предполагат по-бавно възстановяване на третата по големина икономика в света от коронавирусната криза.

Японският износ се сви през ноември с 4,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 0,4% и след понижение с 0,2% през октомври. Това представлява спад на японския експорт за 24-ти пореден месец и се дължи на продължаващото намаляване на износа за останалия свят с изключение в посока на Китай.

Япония така и не успява да достигне силното възстановяване на износа при основните азиатски промишлени конкуренти Китай и Южна Корея, които успяха да се възползват от оживеното глобалното търсене на технологии с оглед на дистанционната работа заради коронавирусната пандемия.

Японският износ в посока САЩ е понижи за пръв път от три месеца насам, отбелязвайки спад през ноември с 2,5% спрямо година по-рано, тъй като слабото търсене на самолетно оборудване компенсира по-добрия експорт на автомобили.

В рамките на ноември износът за най-големия японски търговски партньор в лицето на Китай пък нарасна с 3,8% на годишна база в резултат на силен експорт на комуникационни устройства.

Доставките за Азия като цяло обаче се понижиха с 4,3%, докато тези за Европейския съюз се свиха с 2,6 на сто.

В същото време вносът в Япония се срина през ноември с 11,1% при очаквания за понижение с около 10% и след спад с 13,3% месец по-рано.

Въпреки по-рязкото понижение на вноса спрямо това на износа търговския излишък на Япония се понижи до 366,8 млрд. йени от 871,7 млрд. йени през октомври при очаквания за позитивен търговски баланс в размер на около 530 млрд. йени.

Слабите данни за търговията вероятно ще предизвикат известна загриженост сред японските управляващи, които разчитат на солидно външно търсене за стимулиране на промишленото производство и за по-добра корпоративна активност, които да съживят икономиката.

Данни от миналата седмица потвърдиха, че трета по сила икономика в света се е възстановила рязко през третото тримесечие от най-големия си следвоенни спад през периода април - юни.

По-рано тази седмица пък правителството на Япония одобри трети допълнителен бюджет за финансиране на нови стимулиращи антикризисни мерки на стойност от около 708 милиарда долара, който включва около 40 трилиона йени под формата на директни фискални разходи и се фокусира върху инвестиции в нови области на растеж като зелени и цифрови иновации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна