Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаленията за Черния петък причиниха рязко забавяне на британската инфлация през ноември

Годишната инфлация във Великобритания се забави през ноември по-рязко от очакваното в резултат на ценовите намаления около Черния петък, като дрехите и обувните принадлежности поевтиняха много силно, показват данни на британската официална статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през ноември с едва 0,3% спрямо година по-рано след повишение с 0,7% през октомври, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за доста по-сдържано забавяне на инфлация към 0,6 на сто.

В рамките на миналия месец цените на дрехите и на обувните принадлежности се понижиха с цели 2,6% в контраст с тяхното увеличение с 1% точно година по-рано.

"Спадът на цените през този ноември отразява увеличените отстъпки, като има съобщения в медиите, че някои продажби за Черния петък може би се разпространиха допълнително през голяма част от месеца", коментира британската официална статистика ONS.

Основната потребителска инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи изделия и енергия) пък се забави през ноември до 1,1% спрямо година по-рано от 1,5% през октомври и очаквания за повишение с 1,4 на сто.

ONS представи и данни за производствените ценни, според които растежът на индекса PPI на изхода на предприятията се забави през ноември за девети пореден месец до 0,8% на годишна база от 1,4% през октомври.

Производствените цени на входа на британските предприятия пък се свиха с 0,5% след спад с 1,2% през октомври.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна