Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща стабилизация на икономическата активност в еврозоната през декември

Икономическата активност в частния сектор на еврозоната се доближи изненадващо през декември до нивото на стагнация благодарение на силен растеж в промишления сектор при доста по-сдържано от очакваното свиване на активността в сферата на услугите.

Това показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри, които са доста по-добри от прогнозите, тъй като втората вълна на коронавирусна инфекция и подновените строги противоепидемични мерки и локдауни се отразиха доста по-слаби върху икономическата активност, отколкото през пролетната вълна на Covid-19.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през декември до 49,8 пункта от 45,3 пункта през ноември, когато удари най-ниско ниво от месец май насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скромно повишение на индекса към 45,8 пункта.

Това е знак, че икономическата активност в еврозоната вече доближава нивото на стагнация (на стабилизация), което се определя от индекс на ниво от 50,0 пункта.

"Значителното възстановяване на съставния PMI индекс отразява предимно частичното премахване на ограниченията във Франция и дава известна надежда, че БВП на еврозоната няма да спадне толкова силно през четвъртото тримесечие, каквито бяха предварителните опасения", коментира днешното проучване Джесика Хайндс от Capital Economics, цитирана от Ройтерс.

"Данните намекват за икономика, намираща се близо до стабилизация, след като през ноември тя отново се оказва в сериозен спад на фона на подновените мерки за ограничаване на Covid-19. Следователно спадът през четвъртото тримесечие изглежда далеч по-малко стръмен от удара, който нанесе коронавирусната пандемия по-рано през годината, въпреки че картината е много смесена по отношение на различните икономически сектори", посочи главният икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Индексът PMI в сферата на услугите скочи рязко през декември до 47,3 пункта след срив до 41,7 пункта през ноември и при очаквания за индекс от едва 4,19 пункта. Въпреки този отскок бизнес активността в сферата на услугите в еврозоната продължава да се свива (индекс под 50,0 пункта), но далеч по-умерено, отколкото месец по-рано.

В същото време промишлената сфера продължава да се развива далеч по-добре, тъй като повечето предприятия остават отворени въпреки новите локдауни. Промишленият PMI индекс дори нарасна през декември до 55,5 пункта от 53,8 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 53,0 пункта, като това е най-добрата промишлена експанзия от май 2018 година насам.

Проучването на IHS Markit показа, че притокът на нови поръчки нараства слабо за пръв път от септември насам, докато заетостта в еврозоната отслабна за десети пореден месец, но съответният PMI подиндекс все пак се повишава през декември до 49,4, от 48,2 пункта през ноември.

Водени от насърчителни новини за развитието на ваксини срещу Covid-19, бизнес очакванията в еврозоната за следващите 12 месеца се повишиха през декември до най-високо нива от април 2018 година, показва още последното PMI проучване, като съответният индекс на очакванията скочи до 63,8 от 60,4 пункта.

Агенция Markit представи и предварителни резултати за бизнес активността в Германия и Франция през последния месец на годината.

Индекса на общата бизнес активност в Германия нарасна изненадващо до 52,5 пункта от 51,7 пункта през ноември благодарение на подем на PMI индекса в промишлеността до 58,6 от 57,8 пункта месец по-рано, но и на силен отскок на индекса на бизнес активността в сферата на услугите до 47,7 пункт през декември от 46,0 пункта месец по-рано.

От днес обаче Германия се намира в нов, по-строг локдаун в сила поне до 10-и януари, при който ще бъдат затворени почти всички магазини и училища. Това може да забави темпа на възстановяване на бизнес активността във водещата европейска икономика при представянето на окончателните резултати от проучването на агенция IHS Markit.

Междувременно общият PMI индекс на Франция нарасна през декември до 49,6 пункта след срива до 40,6 пункта през ноември, доближавайки нивото на стагнация от 50,0 пункта. Индексът в сферата на услугите скочи рязко до 49,2 от 38,8 пункта месец по-рано, а промишленият PMI индекс се повиши през декември до 51,1 от 49,6 пункта през ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени