Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните лихви

Банката е готова на интервенции, за да ограничи поскъпването на швейцарския франк

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано непроменени основните си отрицателни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика, като и заяви, че е готова да интервенира на валутния пазар, за да ограничи силата на "високо надценения" швейцарски франк.

Банката остави непроменен основния си лихвен процент от -0,75%, който преди време  замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва. Това е най-ниската лихва на централна банка в света.

"Пандемията от коронавирус продължава да има силно неблагоприятно въздействие върху икономиката. На този труден фон, ШЦБ поддържа своята експанзивна парична политика с оглед стабилизиране на икономическата активност и на ценовото развитие", посочи централната банка след края на днешното заседание.

Отрицателните лихвени ставки са един от инструментите на ШЦБ да отслаби натиска към поскъпване на швейцарския франк, който има сред инвеститорите със статут на "валута-убежище".

"В светлината на силно надценения швейцарски франк, банката остава готова да се намеси по-силно на валутния пазар“, се казва в изявлението на ШЦБ.

Интервенциите на ШЦБ накараха Министерството на финансите на САЩ да определи по-рано тази седмица Швейцария като валутен манипулатор.

Междувременно централната банка очаква импулсът на швейцарската икономика да отслабне през последното тримесечие на тази и през първото тримесечие на следващата година в резултат на новите рестрикции, наложени за контролиране на втората вълна на коронавирусната пандемия.

За настоящата година ШЦБ очаква свиване на БВП с около 3%, но при предишна оценка за икономически спад с около 6%. За 2021г. банката очаква икономически растеж между 2,5% и 3,0%.

"Развитието в бъдеще обаче зависи до голяма степен от това доколко успешно може да бъде ограничено разпространението на коронавируса в Швейцария и зад граница", допълни Швейцарската централна банка.

Очаква се потребителските цени да се понижат през тази година с 0,7%, след което да останат бе промяна догодина и да се повишат слабо с 0,2% през 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна