Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Руската централна банка запази основната си лихва на ниво от 4,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Русия остави ключовата си лихвена ставка непроменена, тъй като инфлацията надхвърли целевото ниво, главно поради еднократни проинфлационни фактори.

Съветът на директорите, начело с управителя на РЦБ Елвира Набиулина, реши да запази референтния лихвен процент на ниво от 4,25%.

Банката намали за последно основната си лихва през юли с с 25 базисни пункта и през юни със 100 базисни пункта.

"Предвид високата хетерогенност на текущите икономически и ценови тенденции, РЦБ ще направи оценка на последващото развитие и съществуването на потенциал за допълнително намаляване на ключовите лихви", посочи банката след края на последното за годината си заседание.

Въпреки че се очаква инфлацията да бъде в рамките на 4,6% - 4,9% в края на 2020 г., не преобладават такива дезинфлационни рискове за 2021 г., както преди това, каза банката.

Според прогнозата на централната банка годината инфлация догодина ще достигне 3,5% - 4,0% и по-късно ще се стабилизира близо до целевото ниво от 4 на сто.

Тъй като общата инфлация вероятно ще остане висока до 2021 г., това предполага, че има много по-малко възможности за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, посочи Лиъм Пийч, икономист в Capital Economics, коментирайки днешното решение на РЦБ.

Централната банка на Русия също така прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с около 4% тази година. През пролетта на 2021 г. руската икономика ще възобнови устойчивия си растеж, тъй като се очаква тогава ситуацията с коронавируса да се нормализира.

Приспособяващата се парична политика ще продължи да оказва подкрепа на икономиката през следващата година, добави Руската централна банка.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.