Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичен бос зове за прозрачност по въпроса с ваксините

Кристоф Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевтичните компании трябва да бъдат „много прозрачни“ за рисковете и ползите от ваксините в усилията за слагане на край на коронавирусната пандемия. За това призова пред АФП шефът на най-големия азиатски производител на лекарства.

„Такеда“, една от най-големите фармацевтични компании в света, не разработва своя собствена ваксина, но има договори с няколко фирми да транспортира техни препарати в Япония и също тества лечение на вируса.

„Трябва да управляваме ситуацията добре, да бъде много прозрачни и изключително възпитателни в начин, по който представяме продуктите“, заяви главният изпълнителен директор на „Такеда“ Кристоф Вебер.

„Лекарствата и ваксините никога не са перфектни. Винаги има някакви странични ефекти“, посочва Вебер, който стана част от компанията през 2014 г. и я оглави година по-късно след близо две десетилетия в британската „ГлаксоСмитКлайн“.

Все пак той е оптимист, че индустрията може да обясни рисковете и ползите.

„Недоверието към ваксините е силно, особено в някои страни, но много ваксини защитават срещу болести, с които хората никога не се срещат“, коментира Вебер. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна