Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус на европейските и американските борси заради новия щам на Covid-19 във Великобритания

Европейските борси се намират в силен спад в началото на къса коледна седмица, тъй като бързото разпространение във Великобритания на новия щам на коронавируса доведе до въвеждане на строг локдаун в столицата Лондон и в цяла Югоизточна Англия и накара редица страни да наложат забрани за въздушния, морския и сухопътния транспорт на пристигащи на стария континент от Обединеното кралство и Северна Ирландия.

Продължаващата липса на прогрес в Брекзит преговорите между Брюксел и Лондон през уикенда също допринася за инвеститорския песимизъм, въпреки че разговорите продължават и днес.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се срива с около 2,5% и  е на път да отбележи най-слабата сесия на търговия от два месеца насам, след като управляващите в Обединеното кралство наложиха ефективен локдаун и се отказаха от плановете си за облекчаване на противоепидемичните мерки по време на Коледните празници заради новия щам на Covid-19, който върлува на острова и който е с до 70% по лесен за заразяване и трансмисия, отколкото досегашния по-известен щам.

Немският фондов индекс DAX 30 падна с близо 3%, френският CAC 40 с 2,8%, италианският MIB с 2,75% и испанският Ibex-35 с 3,3% с оглед на пасеният за новия Covid щам и наложените от редица европейски държави забрани за пътувания от Великобритания.

Британския основен индекс FTSE100 се понижава с 2,3%, въпреки че новият етап в коронавирусната пандемия доведе до рязко поевтиняване и на британската лира. По принцип по-ниските нива на паунда спрямо останалите основни валути са позитивни за мултинационалните компании влизащи в FTSE100, които формират голяма част от печалбите и приходите си зад граница, но подобна зависимост не се наблюдава по време на днешната търговия.

Има притеснения, че по-бързо разпространяващият се щам на коронавируса може да доведе до по-строги и по-продължителни локдауни, както и и до ново влошаване на международната търгови с оглед  на вече наложените забрани в голяма част от европейските страни и в Канада за влизане в тях на пътуващи от Великобритания.

С оглед на тези забрани акциите на пътническите и компаниите от развлекателния бизнес се намират по много силен натиск от продажби, бележейки най-голям спад от три месеца насам. Акциите на собственика на British Airways - компанията IAG, на немския превозвач Lufthansa и акциите на туристическата компания Tui бележат сривове с между 6% и 10%, докато акциите на круизния оператор Carnival Corp поевтиняват с 6,5 на сто.

Силното днешно поевтиняване и на петрола пък допринася за спад на акциите на енергийните компании, като акциите на гиганти като British Petroleum, Total и Royal Dutch Shell се понижават с около и над 5%.

Влошаването на инвеститорски нагласи се подсилва и от несигурността около търговските Брекзит преговори, като все още няма изгледи за решителен пробив само десетина дни преди Великобритания официално да се раздели с ЕС на 31-ви декември.

Фючърсите на основните американски фондов индекси също бележат солидни понижения преди старта на търговията на Уолстрийт въпреки постигнатото през уикенда споразумение между републиканци и демократи за нов финансов пакет за около 900 млрд. долара в подкрепа на негативните икономически последици от коронавирусната криза.

Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се понижава с близо 450 пункта (спад с около 1,5%), тези на широкия индекс S&P 500  1,7% и на технологичния индекс Nasdaq 100 с малко над 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени