Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите за Токио 2020 се увеличиха с 22 процента

Йоширо Мори, президент на Организационния комитет на Токио 2020, говори пред медиите за бюджета на Игрите.
Снимка: БТА

Разходите по организацията на олимпийскити игри в Токио са се увеличили с 22 процента и вече достигат 15,4 милиарда долара, съобщи във вторник Организационният комитет в японската столица.

Най-големият спортен форум в света трябваше да се проведе през лятото на тази година, но заради пандемията от коронавирус бе отложен с 12 месеца за средата на 2021 година. Забавянето вдигна разходите с 2,8 милиарда долара до общо 15,4 милиарда, посочиха още от комитета по време на днешната онлайн пресконференция.

През 2013 година, когато Международният олимпийски комитет избра Токио за домакин на Игрите, разчетите на японската кандидатура показваха разходи в размер на 7,5 милиарда долара. Сега обаче изглежда, че олимпийските игри в Токио ще бъдат най-скъпите в историята на спорта. Сметката за провеждането на Игрите се поделя между японското правителство и частни спонсори, като вторите покриват 6,7 милиарда от цялата сума, а остатъкът, засега 8,7 милиарда долара, идва от японските данъкоплатци. От Международния олимпийски комитет отпуснатата до момента сума е 1,3 милиарда долара, но тя практически няма как да се увеличи, тъй като зимните олимпийски игри в Пекин започват само шест месеца след приключването на летните в Токио.

В Олимпийските игри ще участват 11 000 атлети от около 200 държави от цял свят, а освен техните разходи, организаторите ще трябва да покрият и тези на десетки хиляди треньори, официални лица, съдии и представители на спонсори. Присъствието на зрители по трибуните на спортните съоръжения пък въобще не е сигурно заради сложната епидемична обстановка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени