Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА подаде жалба срещу Сеп Блатер

Сеп Блатер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната футболна федерация (ФИФА) подаде жалба срещу бившия президент на организацията Сеп Блатер във връзка с изграждането на Музея на футбола в швейцарския град Цюрих.

Обвинението е свързано участието на Блатер и други бивши официални лица в съставянето на проекта за музей.

През 2015 година Блатер, който в момента е на 84 години, подаде оставка, след като името му бе замесено в много голям корупционен скандал. Самият Блатер винаги е отричал да е вършил каквито и да е нередни действия.

Според ФИФА администрацията на Блатер е похарчила 500 милиона евро за реновирането на сграда, на която не е собственик. Освен това организацията е сключила финансово неизгоден многогодишен договор за наем, който води до допълнителни загуби.

"След подробен преглед на исторически факти и обстоятелства, свързани с изграждането и текущите експлоатационни разходи на музея на ФИФА, ФИФА е узнала за много сериозни нередности по отношение на този проект, които пораждат сериозни подозрения за престъпления, неправомерно поведение от различни длъжностни лица и компании, свързани с въпроса. Жалбата е изпратена до прокуратурата в Цюрих", посочват от ФИФА.

Реализацията на музейния проект на ФИФА започна през 2013 година, две години преди Блатер, който беше президент в продължение на 17 години, да подаде оставката си. Музеят официално бе открит на 28 февруари 2016 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени