Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайни телефонни разговори на Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен за Брекзит сделката

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен в Брюксел - 9 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен са провели таен телефонен разговор в понеделник в опит да постигнат компромис в последния момент по отношение на търговските Брекзит преговори, съобщава електронното издание "Политико" (Politico.eu), цитирайки източник, запознат с проведения разговор.

Премиерът на Обединеното кралство и председателят на Европейската комисия са разговаряли за нови предложения за излизане от сегашната безизходица по въпроса за риболова, посочи източникът на изданието.

Информацията за телефонния разговор може да породи известни надежди, че споразумението за свободна търговия все още е възможно да бъде постигнато преди изтичането на преходния Брекзит период на 31-ви декември.

Даунинг Стрийт отказа да коментира тази информация, като британски държавен служител само посочи: "Позицията на ЕС все още е на километри от това, което би било приемливо за нас".

Според британския вестник "Телеграф" двамата лидери са провели два секретни телефонни разговора в последно време, като през първия те са се фокусирали върху опита за намиране на решение с достъпа за риболов в британски води, докато по време на втория разговор са дискутирали коронавирусната пандемия.

"Политико" също така съобщава, че в понеделник вечерта Фон дер Лайен е разговаряла и с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли.

"Тя му каза, че преговорите все още са в застой. Но с изключение на риболова, по останалите въпроси има постигнати компромиси. Истинският краен срок е утре", посочи пред изданието висш служител на Европейския парламент. служителят.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира постоянните представителите на страните членки на ЕС по-късно във вторник - около 17:00 ч. българско време - относно хода на последните преговори, а към 19:00 ч. българско време ще направи обращение пред европейските депутати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна