Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК призова за отваряне наново на пътническите връзки от съществено значене с Великобритания

Снимка: europarl.europa.eu

Европейската комисия призовава държавите членки на ЕС да отворят отново пътническите връзки от съществено значение с Обединеното кралство въпреки опасенията около новооткрития щам на коронавирус.

ЕК препоръчва да бъдат прекратени наложените забрани за полети и пътувания от Великобритания предвид необходимостта за пътувания от съществено значение и за да се  избегнат смущения във веригата на доставки.

Комисията също така препоръчва несъществените пътувания до и от Обединеното кралство да бъдат спрени, но пътуванията от съществено значение и транзита на пътници трябва да бъдат улеснени.

"Въпреки че е важно да се предприемат бързи временни предпазни мерки, за да се ограничи по-нататъшното разпространение на новия щам на коронавируса и всички несъществени пътувания до и от Обединеното кралство трябва да бъдат спрени, пътуванията от съществено значение и транзитът на пътниците трябва да бъдат улеснени. Забраните за самолетни полети и пътувания с влакове трябва да бъдат прекратени, тъй като е необходимо да се осигурят съществените пътувания и да се избегнат прекъсвания на веригата за доставки", се отбелязва в съобщението на ЕК.

Комисията препоръча пътуващите да бъдат подложени на тест за Covid-19 преди тяхното заминаване, като същевременно не се задължават да бъдат поставяни под карантина след пътуване със съществено значение. Транспортният персонал трябва да бъде освободен от всякакви забрани за пътуване, а товарните потоци трябва да продължат без прекъсвания, смята ЕК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна