Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст от 33,4% на икономиката на САЩ през третото тримесечие

Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие, отразявайки резкия отскок на икономическата активност през лятото с оглед на разхлабените по това време противоепидемични ограничения и държавните финансови антикризисни стимули за над 3 трлн. долара, показва възходящо  ревизирана оценка на Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията.

Водещата световна икономика обаче губи скорост през последните месеци с оглед на мощната втора вълна на пандемията в края на годината и намаляващия размер на правителствени стимули.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с цели 33,4% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият темп на икономически растеж, откакто правителството разполага с този тип данни през далечната 1947 г. и представлява възходяща ревизия от предишна оценка на Министерството на търговията за повишение с 33,1 на сто.

Този безпрецедентен в историята на САЩ растеж следва рекордния икономически спад от 31,4%, отчетен през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата държава заради първата вълна на коронавирусната епидемия.

Графика на БВП на САЩ на годишна база

Икономиката обаче остава с 3,5% под нивото от края на 2019 година - преди да възникне коронавирусната пандемия.

Потребителските разходи скочиха с цели 41% на годишна база при предишна оценка за повишение с 40,6%, почти дублирайки предишния рекорден ръст малко след края на Втората световна война и след драматичен спад с над 30% през второто тримесечие.

Общите бизнес инвестиции през периода юли - септември нараснаха с 22,9% след спад с 27,2% през второто тримесечие и предишна оценка за повишение с 21,8%, докато бизнес инвестициите само в оборудване скочиха с 68,2% след спад с 35,9% през предишните три месеца и предходна оценка на Министерството на търговията за малко по-умерен ръст от 66,6 на сто.

Износът на САЩ нарасна през третото тримесечие с 59,6% (при предишна оценка за повишение с 60,5%), а вносът нарасна с 93,1%, потвърждавайки предходната оценка, след като през второто тримесечие те се сринаха съответно с 64,4% и с 54,1%.

Корпоративните печалби след данъци се повишиха през трите месеца до края на септември с 2,0% при предишна оценка за повишение с 27,5 на сто.

След двете силно турбулентни тримесечия американската икономика изглежда ще се върне към малко по-нормален темп на растеж през четвъртото тримесечие. Изглежда обаче, че икономическият растеж се забавя с оглед на силната втора вълна на коронавирусна пандемия и въведените заради нея нови ограничения в редица американски щати, като осреднените очаквания са за повишение на БВП през четвъртото тримесечие с 3,5% на годишна база.

Съединените щати се борят с рязкото повишаване на новите случаи на коронавирус през последните месеци, като от началото на пандемията вече над 17,78 милиона американци бяха заразени, а смъртните случаи надвишиха 317 800 мъртви, според данни на агенция Ройтерс. С оглед на това щатските и местните управления отново наложиха ограничения върху бизнеса, навреждайки на потребителските разходи и отприщвайки нова вълна от съкращения. Мрачната ситуация се влоши от забавянето на Конгреса при предоставянето на допълнителни фискални облекчения за затруднените предприятия и безработните.

Приемането обаче в понеделник на новия пакет с финансова помощ за справяне на негативните икономически последици от Covid-19 в размер на близо 900 млрд. долара може да подсили перспективите за представянето на икономиката през първото тримесечие на 2021 година, въпреки че някои икономисти все още изглежда обезпокоени от възможността за т.нар. "двойна рецесия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна