Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългогодишният банкер на Тръмп в Дойче банк подаде оставка от немския кредитор

Дългогодишният банкер на Доналд Тръмп в "Дойче банк" (Deutsche Bank AG) ще напусне големия  германски кредитор, като ходът идва в момент, когато банката търси начини да прекъсне отношенията си с досегашния американски президент, съобщава Ройтерс.

Розмари Враблич, управляващ директор и старши банкер в отдела за управлението на благосъстоянието на немския заемодателя, наскоро подаде своята оставка, която банката прие да влезе в сила от края на годината, заяви говорителят на "Дойче банк" Дан Хънтър в съобщение по имейл.

Според в-к "Ню Йорк Таймс", който първо съобщи за оставката на Враблич, тя е уговорила германския кредитор да отпусне стотици милиони долари заеми на компанията на Тръмп.

Оставката на друг дългогодишен колега на Враблич - Доминик Скалци също е приета от банката, каза Хънтър, без да споменава причините за оставките.

Враблич и Скалци се присъединиха към Deutsche Bank през 2006 г. от Bank of America.

"Таймс" пък съобщи, че през август Deutsche Bank е започнала вътрешен преглед на сделка с недвижими имоти през 2013 г. между Враблич, Скалци и компания, която е отчасти собственост на Джаред Кушнер, зет на Тръмп и клиент на Враблич.

Ройтерс съобщи през миналия месец, че Deutsche Bank търси начини за прекратяване на отношенията си с Тръмп след изборите в САЩ, след негативна публичност, произтичаща от връзките с все още действащия президент.

Германската банка, която за първи път започна да отпуска заеми на Тръмп в края на 90-те години на миналия век, беше привлечена към разследвания на Конгреса на САЩ и към други разследвания относно финансиране на сделки с недвижими имоти на финансовия магнат, който през последните четири години се превърна в политик, както и за предполагаеми връзки с Русия.

Към ноември "Дойче банк" има отпуснати заеми за около 340 милиона долара към Trump Organization, която организация в момента се надзирава от двамата най-големи синове на Доналд Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени