Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит: Джонсън и Фон дер Лайен ще проведат нов телефонен разговор

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен в Брюксел - 9 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън да проведат още един телефонен разговор относно на търговската сделка след Брекзит. Разговорът ще се проведе в сряда вечерта или в четвъртък, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници от ЕС.

Двамата разговаряха в понеделник, като се опитаха да преодолеят различията по отношение на улова на риба във водите на Обединеното кралство от началото на следващата година, както и за осигуряването на корпоративен феърплей, за да се стигне до подписването на нов пакт за двустранните търговски връзки след 31 декември, когато Великобритания напуска единния европейски пазар и митническия съюз.

Междувременно премиерът на Ирландия Михол Мартин заяви, че остават "големи различия" между Европейския съюз и Обединеното кралство по отношение на риболовните права.

Той допълни, че Брюксел е предложил намаление на рибния улов с една четвърт за срок от шест години. Лондон обаче иска намаление от 35% за по-кратък, тригодишен преходен период.

"Ако обаче бъде направен пробив в преговорите тази вечер или утре, европейските служители ще останат и ще работят по текста на споразумението на Коледа", добави Мартин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна