Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer и BioNTech доставят на САЩ допълнително 100 милиона от Covid ваксината

Pfizer Inc. и BioNTech SE ще предоставят на САЩ допълнително 100 милиона ваксини или общо 200 милиона дози, обявиха двете компании в сряда, цитирани от Ройтерс.

Очаква се целият обем да бъде доставен до средата на следващата година и според предишно споразумение със САЩ ще струва 1,95 млрд. долара. С това американските плащания към Pfizer ще достигнат близо 4 млрд. долара.

Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech SE ще доставят най-малко 70 милиона до 30 юни, като остатъкът до 100 милиона ще бъде доставен не по-късно от 31 юли, съобщиха от американската компания.

Американското правителство също така има възможност да закупи още до 400 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на двете компании.

Новата сделка ще помогне на Съединените щати да засилят доставките си на ваксини, тъй като те се борят със силен ръст на коронавирусните инфекции, които само в рамките на последните шест дни се увеличиха с над един милион, според данни на Ройтерс.

Повече от 600 000 американци са получили първите си дози ваксини срещу Covid-19 от понеделник насам, показват данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Осигуряването на повече дози от Pfizer и BioNTech за доставка през второто тримесечие на 2021 г. допълнително разширява предлагането на дози в портфолиото на операцията на Белия дом Warp Speed. Тази нова федерална покупка може да даде на американците още повече увереност, че ще имаме достатъчно количество за ваксиниране на всеки американец, който го поиска до юни 2021 г. ", каза министърът на здравеопазването и социалните услуги на САЩ Алекс Азар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени