Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Още днес може да бъде постигната търговска Брекзит сделка

Споразумение за търговските отношения след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство може да бъде обявено по-късно днес, съобщи в сряда "Файненшъл таймс".

Въпреки продължаващите въпросителни около риболова и равнопоставените търговски политики, дипломати, близки до преговорите, казаха пред финансово издание, че сделката е много близка и може да се очаква още тази вечер.

Според репортер на Sky News сделката вече е факт, цитирайки източник от Дануниг стрийт 10. Той обаче цитира и други свой източник от Даунинг стрийт 10, който е далеч по предпазлив и който е казал, че разговорите продължават.

Според политическия редактор на BBC търговската сделка все още не е финализирана. Той добави, че е много вероятно, че се върви по пътя на сделка тази вечер, но все още тя не е подписана и подпечатана.

Репортер на телевизия RTE цитира европейски източник да казва, че Брекзит сделката може да бъде постигната в следващите 24 часа.

Източници на агенция Ройтерс също съобщиха, че предстои постигането на споразумение и че държавите членки на Европейския съюз започват да подготвят процедурата си за прилагане на нова търговска сделка с Обединеното кралство от 1-ви януари.

Двете страни подадоха редица противоречиви сигнали, като Великобритания заяви по-рано в сряда, че два важни въпроса - риболовът и конкуренцията - все още предстои да бъдат решени и че не е постигнат достатъчен напредък за постигане на търговска сделка.

Но по време на среща на Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на всички 27 членки на блока, на постоянните европейски представители в Брюксел беше казано да са готови за среща в четвъртък, ако се стигне до сделка с Великобритания.

"Изглежда сделката е почти готова. Въпросът е да я обявим днес или утре", посочи един от дипломатите от ЕС пред Ройтерс. Дипломатът също така заяви, че Съветът, който представлява държавите членки в Брюксел, е започнал подготовка, за да даде възможност за "условно прилагане" или за ускорено осъществяване на споразумението.

Междувременно британският вестник "Гардиън" (Guardian) съобщава, че "изглежда, че сделка ще бъде обявена до часове".

Изданието посочва, че е организирана среща на постоянните представителите на ЕС за Бъдни вечер (утре), за да започне процесът на ратификация. Източници в Брюксел и Лондон потвърдиха пред изданието, че вярват, че преговорите ще приключат успешно. Счита се, че последният разговор е насрочен за тази вечер.

Тъй като няма време за официално ратифициране на търговската Брекзит сделката преди новата година, двете страни са се договорили за нейното "временно прилагане" от 1-ви януари, съобщава "Гардиън".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна