Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"АстраЗенека" е открила начин да подобри ефективността на ваксината си

| обновено на 27.12.20 в 18:22
Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на компанията „АстраЗенека“ Паскал Сорио заяви в интервю за „Сънди таймс“, че с разработената ваксина съвместно с университета в Оксфорд е намерена „печелишата формула“ що се отнася до нейната ефективност в борбата с Covid-19. 

Ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ се очаква да бъде одобрена и  пусната в употреба от 4 януари в Обединеното кралство, твърдят днес няколко британски издания. Според Паскал Сорио, тя осигурява 100-процента защита срещу Covid-19 в случаите, които изискват хоспитализиране. 

В интервюто за „Сънди таймс“ Сорио изразява увереност, че последните изпитания ще покажат, че ваксината е също толкова ефективна като тези на „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“, които вече се използват. 

На ваксината на „АстраЗенека“ се възлагат големи надежди заради по-ниската цена и логистични преимущества като тези, че е лесна за складиране, транспортиране и съхраняване при нормални хладилни условия между 2 и 8 градуса по Целзий за най-малко 6 месеца. За съхраняването на ваксината на „Пфайзер/Бионтек“ например са необходими минус 70 градуса. 

Британското правителство вече поръча 100 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“, 40 милиона от които се очаква да са в наличност до края на март. Великобритания е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави с повече от 70 000 смъртни случаи. Голямо увеличение на случаите на заразявания се наблюдава през последните седмици, което, според медицинските експерти, се дължи на новия щам на коронавируса, а това наложи още по-голямо затягане на мерките от 26 декември, като почти цяла Англия е в най-високите трета и четвърта степен на местна карантина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна