Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Alibaba с 8% заради антимонополно разследване на китайските регулатори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Alibaba Group Holding Limited поевтиняха с близо 8% по време на търговията в понеделник на Хонконгската борса, след като регулаторните органи на Китайската народна банка (PBoC) издадоха заповеди до дъщерната (свързана) компания Ant Group (онлайн финансова платформа) да подобри спазването на регулациите и да отстрани всички бизнес и финансови нарушения.

PBoC и други регулаторни органи се срещнаха с длъжностни лица на Ant Group през уикенда, като компанията беше критикувана за проблеми с корпоративното управление, твърдения за липса на нормативно съответствие, "незаконно регулаторно поведение" и "използване на пазарни предимства, които изключват бизнес операторите в същия бранш", както и за "накърняване на законните права и интереси на потребителите", се посочва в изявление на Централната банка на Китай.

"Ant Group трябва напълно да признае сериозността и необходимостта от коригиране, да отговори на стандартните изисквания за надзор и да формулира план за коригиране и график за изпълнение възможно най-скоро", се допълва в изявлението на PBoC, публикувано през уикенда.

Това причини силен спад на акциите на Alibaba с почти 8% на борсата в Хонконг към най-ниски нива от началото на юли, въпреки че китайската мултинационална технологична компания, специализирана в електронната търговия на дребно, обяви увеличение на своята програма за обратно изкупуване на акции от 6 млрд. на 10 млрд. долара.

Alibaba заяви, че бордът на директорите е одобрил по-голямо по размер обратно изкупуване на акции, което да продължи и през 2022 година, като самата програма за обратно изкупуване започва по-рано от предвиденото през настоящото тримесечие.

Акциите на Alibaba се сринаха с над 13% по време на търговията на Уолстрийт миналия четвъртък (преди коледната ваканция), след като китайските регулаторни власти обявиха антимонополно разследване на Alibaba Group, опитвайки се да засилят усилията за по-затегнат контрол на бързо разрастващата се технологична индустрия в страната.

Така само в рамките на последните две сесии на търговия листваният на Хонконгската фондова борса технологичен гигант заличи 116 милиарда долара от пазарната си капитализация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна