Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички 27 членки на ЕС са подкрепили инвестиционното споразумение с Китай

Висши европейски служители потвърдиха в понеделник, че всички 27 страни членки от ЕС са се съгласили да одобрят инвестиционната сделка на Европейския съюз с Китай, съобщи англоезичното онлайн издание South China Morning Post.

Един от източниците заяви, че сделката може да бъде постигната още във вторник. Той посочи, че "посланиците на ЕС са получили актуална информация от Европейската комисия за текущото състояние на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай", както и че "комисията докладва за последните положителни събития в преговорите с Китай, включително по отношение на трудовите стандарти".

Източникът на South China Morning Postна също така каза, че никой "не е дал сигнал за спиране на сделката", така че по този начин пътят за политическо одобрение е "разчистен".

По-рано този месец беше съобщено, че преговорите между Европейския съюз и Китай относно съвместно инвестиционно споразумение са на финален етап, като двете страни се надяват да ги приключат до края на 2020 година.

С това споразумение ще бъде сложен край и на това, което ЕС определя като дискриминационно отношение за европейските фирми от страна на Китай и несправедливи държавни субсидии за местните китайски компании.

Агенция Ройтерс също цитира свой европейски източник, според който Китай и Европейският съюз вероятно ще сключат инвестиционна сделка тази седмица, която ще даде на компаниите от ЕС много по-добър достъп до китайския пазар и защита на техните активи там.

"Сделката вече може да бъде сключена тази седмица“, каза неназованият висш европейски служител и добави, че споразумението, което може да бъде постигнато по време на видеоконференция в сряда, като самата сделка ще бъде трансформирана в конкретни правни текстове в следващите няколко месеца.

"Получаваме много по-добър достъп до пазара и защита на нашите инвестиции в Китай. По-добрият достъп до пазара е нещо, за което работим в продължение на много години и китайците направиха доста голяма крачка към нас", каза още служителят

"ЕК почти завърши преговори, които бяха доста успешни, особено когато става въпрос за някои трудни въпроси като трудовите права“, посочи източникът на Ройтерс.

Постоянните представители на ЕС в Брюксел обсъдиха инвестиционното споразумение в понеделник и никоя държава не е сигнализирала, че има големи проблеми с него.

Официални представители заявиха, че Полша предлага ЕС да изчака да обсъди сделката с администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, но другите страни не споделят това мнение.

Китай вече има широк достъп до пазара на ЕС с население от над 450 милиона души. Европейската комисия заяви, че инвестиционният пакт е "ключов инструмент за справяне с тази липса на баланс".

Най-големият проблем при постигането на инвестиционната сделка беше свързан с устойчивото развитие и наличието на проблеми с трудовия пазар във втората по сила икономика в света.

Китай не беше ратифицирал четири от осемте основни конвенции на Международната организация на труда, включително тези за принудителен труд и правото на колективно договаряне, които според ЕС трябва да бъдат одобрени преди подписването на всяко едно търговско споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна