Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Турция подписаха споразумение за свободна търговия

| обновено на 29.12.20 в 17:52

В очакване на одобряването на търговската сделка между ЕС и Обединеното кралство, Лондон и Анкара подписаха двустранно споразумение за свободна търговия. Това стана по време на видео връзка между британския министър за международна търговия Лиз Тръс и турския министър на търговията Рухсар Пекджан.

Сделката ще влезе в сила на 1-ви януари 2021 г. Сред основните цели на документа е избягването на налагането на мита и подсигуряването на хиляди работни места в производствената сфера.

Сделката ще гарантира съществуващите преференциални тарифи за 7 600 британски бизнеси, които са изнасяли стоки за Турция през 2019 година, продължаването на безмитния поток на стоки и защита на важните британско-турски вериги за снабдяване на автомобилната индустрия и други производствени сектори.

Двете страни са се договорили да продължат да работят за постигане на още по амбициозна сделка в бъдеще.

През 2019 година търговията между двете страни бе в размер на 18,6 милиарда паунда.

Споразумението с Турция е първото по рода си, което е подписано от Обединеното кралство, след като в навечерието на Коледа Великобритания постигна търговска Брекзит сделка с Европейския съюз.

За последните две години Обединеното кралство е постигнало двустранни търговски сделки със 62 държави и с ЕС на обща стойност 885 милиарда паунда преди края на „преходния период“ за Брекзит, който изтича на 31 декември 2020 г.

Споразумението за търговските отношения след Брекзит между Великобритания и ЕС, което бе договорено в навечерието на Коледа, предстои да бъде одобрено в Лондон и Брюксел.

Гласуването в Камарата на общините е утре, а посланиците на страните членки на ЕС вече го одобриха, което позволява временното му влизане в сила, докато не бъде гласувано в европейския парламент.

Много неща предстоят да бъдат изяснявани в споразумението, което засяга и митата. Макар и принципно сделката да цели именно избягването на митата, сега преминаващите стоки ще бъдат обект на митнически и регулаторни проверки.

Британските пощи съобщиха, например, че от 1 януари за изпращането на пратки и колети ще е необходимо попълването на митническа декларация. Това не важи за Северна Ирландия, която по силата на Протокола за Северна Ирландия продължава да се ползва от предимствата на митническия съюз и общия пазар и след края на „преходния период“.

Всички нови подробности, които се уточняват в момента, ще бъдат своевременно публикувани на правителствения сайт, обещават от Даунинг стрийт.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна