Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин ще разговаря с Меркел и Макрон относно инвестиционната сделка между Китай и ЕС

Си Цзинпин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин ще проведе разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят договореното Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) между ЕС и Китай, съобщи в сряда агенция Франс прес.

Ден по-рано говорителят на външното министерство на Пекин Ван Венбин заяви, че азиатската държава и Европейският съюз са постигнали значителен напредък в преговорите и прогнозира, че споразумение може да се случи по-рано от предвиденото.

Също във вторник европейски участник в преговорите, пожелал да запази анонимност, посочи, че Европейският съюз и Китай се подготвят да обявят още в сряда успешно приключване на първоначалните преговори за сключване на двустранно споразумение за инвестиции.

По-рано тази седмица пък се появи информация, в който се предполага, че всички 27 членове на ЕС ще застанат зад споразумението с Китай. Според същата информация инвестиционното споразумение може да се случи възможно най-скоро (преди новогодишните празници).

Двете страни договарят условията на сделката от почти седем години. Според множество медии сделката може да бъде финализирана по-късно днес или утре и може да осигури на европейските фирми по-добър достъп до китайския пазар.

Предвижда се споразумението да допринесе за изравняване на двустранния търговски обмен, като засега европейският пазар остава по-отворен за китайски изделия, отколкото китайският пазар за европейското производство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени