Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доразплащат безвъзмездна помощ на 3300 микро- и малки фирми

| обновено на 02.01.21 в 21:56
Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Близо половин милиард лева, част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, вече са достигнали до българските фирми и граждани, съобщават от ведомството. Министерството работи и  по пакет от мерки, финансирани от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". 

От министерството отчитат напредък по изпълнението на антикризисните мерки през втората половина на декември.

В подкрепа на микро и малките предприятия са предоставени 173 милиона лева безвъзмездна финансова помощ за одобрени малко над 21 000 проекта. Още 3300 ще бъде допълнително преоценени. Техните проектни предложения бяха преразгледани, след като по процедурата, предвидена за тях, останаха неусвоени средства в размер на около 21 млн. и половина лева. 

Преди дни стартира и процесът по договарянето по процедурата за средни предприятия с изпращането на първите 77 покани при одобрени за финансиране 1300 проекта. От министерството отчитат и изплатени 14 милиона лева за автобусните превозвачи по първите 208 одобрени заявления през Министерството на транспорта.

По схемата в подкрепа на туристическия сектор са предложени за финансиране 720 проекта.

Структурирана и подготвена е и схемата за подкрепа на затворените бизнеси. Предвиденият бюджет за изпълнение на мярката е 156 милиона лева, припомнят от икономическото ведомство.

С допълнителните средства по инициативата RestartEU министерството на икономиката изготвя проект за повече от 211 милиона лева, които да бъдат предоставени под формата на оборотен капитал на малките и средни предприятия, засегнати от кризата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна