Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски съд отказа екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ, Мексико му предложи убежище

| обновено на 04.01.21 в 22:30
Джулиан Асандж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, предаде "Франс прес". Решението е свързано със загриженост за психическото състояние на Асандж и риск от самоубийство, предава кореспондентът на БНР в Лондон. Тезата на адвокатите на Асандж е, че делото срещу него е политическо.

Американските власти разполагат с 14 дни да обжалват решението на наказателния съд "Олд Бейли" в Лондон и се очаква със сигурност да го направят.

„Днешният ден е победа за Джулиан. Това е първата стъпка към справедливостта в този случай. Радваме се, че съдът разпозна сериозността и липсата на хуманност в това, което той понесе и понася. Но да не забравяме, че присъдата в Съединените щати не е отпаднала“, заяви партньорката на Джулиан Асандж Стела Морис.

Според британския съд, ако бъде екстрадиран, Асандж най-вероятно ще посегне на живота си, защото е в клинична депресия.

Сега той ще бъде върнат в лондонския затвор "Белмарш", а неговата защита се очаква да внесе искане за пускането му под гаранция.

Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи като "Не екстрадирайте Асандж, журналистиката не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асандж". Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.

49-годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.

Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция "Ройтерс".

Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция. Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.

Мексико е готово да предложи политическо убежище на Джулиан Асандж, заяви президентът Андрес Лопес Обрадор, който подкрепи решението на британския съд: 
"Това е триумф на справедливостта. Празнувам това английско решение, защото Асандж е журналист. Ще поискам външният министър да придвижи съответните документи и да попита правителството на Обединеното кралство за възможността г-н Асандж да бъде освободен и Мексико да предложи политическо убежище". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени