Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава да поевтинява и в началото на новата година

Американският долар продължава да поевтинява и в началото на новата година, търгувайки се в понеделник в най-ниски от средата на 2018 г. с оглед на позитивните инвеститорски нагласи на капиталовите пазари, които се изразяват в покупки на по-рискови активи, въпреки развиващата се силна втора вълна на коронавирусната пандемия по света.

Рекордно ниските лихви в САЩ, масивният американски дефицит и очакванията за подем на световната търговия с оглед на започналата глобална имунизация срещу Covid-19 доведоха до отслабване на зелените пари през първия ден на търговия за 2021 г., след като през миналата година доларът загуби близо 7% от стойността си спрямо останалите основни валути.

В същото време китайският юан изглежда най-печеливш от общата слабост на долара, поскъпвайки към 2 и 1/2-годишен връх.

Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути (DXY) се понижава с 0,5% към 89,42 пункта, достигайки най-ниско ниво от април 2018 г.

Китайската валута пък поскъпна към 6,44 юана за едн долар, след като Пекин намали тежестта на американския долар в своята ключова валутна кошница.

Еврото поскъпва с 0,7% към 1,2300 долара, тествайки най-високото си ниво от средата на април 2018 г., докато британската лира поевтинява слабо с 0,2% към 1,3630 долара, след като по-рано в понеделник поскъпна до ново най-високо ниво от април 2018 г. около 1,3700 нивото.

Японската валута се повишава с 0,22% към 103,00 йени за един долар, след като премиерът на страната Йошихиде Суга обяви, че неговото правителство обмисля обявяване на извънредно положение в Токио и още три съседни префектури през тази седмица заради пандемията от коронавирус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна