Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавинна опасност в Пирин, избягвайте високата планина

Снимка: архив БГНЕС

Висока е опасността от падане на лавини в района на Банско (Пирин) заради новия снеговалеж, съобщава БГНЕС, като цитира бюлетина на организацията Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информира практикуващите зимен туризъм за лавинната обстановка в страната.

С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти.  

Експертите предупреждават любителите на зимните спортове и туризма: избягвайте високата планина и избирайте терен с малък наклон и без склонове над вас.

„Силни южни ветрове през изминалата седмица образуваха навявания на склонове със северна компонента. На височина от 2200-1900 м в района на Банско се наблюдава ледена кора на дълбочина от 10-50 см, под която се намира слой едри, слабо споени кристали".

С изключение на един изолирано съобщение за "снежна дъска" в горите на Чашата (м. Ечмище) от втората половина на декември, този слой досега не е реагирал. "След настоящата буря обаче на места натоварването върху него ще бъде значително, което увеличава вероятността за предизвикването му от човешко натоварване“, предупреждават в бюлетина си от организацията.

Уточняват още, че към 16:00 часа на 4 декември, на височина от 2200 метра, има натрупан минимум 30 см нов сняг. Снеговалежът е при сравнително високи за сезона температури, което създава предпоставка за образуването на "дъски" от новия сняг, преди той да е имал възможност да създаде добра връзка с основата, върху която пада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна