Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите в ОПЕК+ продължават, засега няма съгласие

Петролът поскъпва с над 1% преди важното решение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата ОПЕК+ възобновява днес преговорите за производствената си политика през февруари, след като снощи разговорите останаха безрезултатни, предаде "Ройтерс".

Русия е начело на призивите за засилване на добива, докато други членове на обединението предлагат повишението на квотите да бъде отложено или дори те да бъдат намалени заради новите ограничителни мерки срещу Covid-19.

Според източници от ОПЕК+ Русия и Казахстан подкрепят увеличаване на производството с 0,5 милиона барела дневно, докато Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства предлагат добивът да остане на сегашните равнища.

Обсъжда се и намаляване на добива с 500 000 барела дневно през февруари, наред с още три сценария, сочи вътрешен документ, до който "Ройтерс" е получил достъп.

Междувременно петролните фючърси нараства с около 1,4% с оглед на информация, че Иран е конфискувал южнокорейски кораб, като властите в Техеран заявиха, че Сеул дължи на арабската държава 7 млрд. долара.

Тази новина, както и информацията на Ройтерс, че ОПЕК+ обсъждат и вариант за допълнително съкращаване на добивите през февруари с 500 хил. барела на ден, доведоха до поскъпване на фючърсите на петрола брент с доставка през март с 1,35% към 51,80 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през февруари пък нарастват с 1,4% към 48,30 долара за барел.

Вчера и двата типа петролни контракта поевтиняха с над 1%, след като страните от формата ОПЕК+ не успя да се споразумеят за съвместните добиви през февруари, отлагайки за днес взимането на решение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна