Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Хъдълстоун иска да участва на поне 5 олимпийски игри

Дейвид Хъдълстоун
Снимка: БГНЕС

Българският състезател по спортна гимнастика Дейвид Хъдълстоун потвърди, че е участвал на европейското първенство в Мерсин с контузия на врата, но целта му е била да помогне на българския отбор.

Хъдълстоун, който единствен засега има квота за страната ни за Игрите в Токио, има амбиция за дълга спортна кариера и участие на още четири или пет олимпиади.

"Седмица преди европейското първенство получих контузия на врата и все още ме боли. Но отидох в Турция, за да помогна на отбора", каза състезателят, който се класира осми на финала на успоредка.

"2020 година беше доста гадна. Аз лично не съм доволен от осмото място, тъй като се класирах за финала с трета оценка. Ние, като българи, и като отбор доста добре се показахме и другите държави изпитваха страх от нас. Конкуренцията за първи път ни виждаше като силен отбор, всички идваха и ни поздравяваха, радваха се. Искахме да покажем, че ние българите сме силни като състезатели, трябва само да продължаваме все така", добави Хъдълстоун, който в Токио ще участва за първи път на олимпийски игри.

"Моята цел е да си изиграя съчетанието, да ме видят всички, да покажа, че съм на топ ниво. Това е първата ми олимпиада. След 2021 година имам амбиции да участвам на още четири или пет олимпийски игри", добави състезателят.

Валентина Георгиева

Сребърната медалистка на прескок Валентина Георгиева също има големи амбиции като да стане световна и европейска шампионка.

"Подготовката за състезанието беше наистина трудна, особено когато залите бяха затворени. Но се справихме някак и достигнах до финал. Мечтата ми е да стана европейска шампионка, световна шампионка и след това да се класирам за олимпийски игри", заяви 14-годишната Георгиева.

"Българската федерация ни осигури всички условия. Всички състезатели направиха доста добри класирания. Девойките нямат големи състезания следващата година, затова продължаваме подготовка", каза Филип Янев, личен треньор на Георгиева.

Христос Маринов завърши шести на финала на халки и заяви, че като цяло е доволен от представянето си.

"Изпратихме една трудна година по един позитивен начин. Беше доста силно състезание, конкуренцията беше голяма. Аз лично съм доволен. Йордан Йовчев ми каза преди европейското да се насладя на момента и аз се опитах да го направя", заяви Маринов.

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев заяви, че представянето на състезателите на Европейското първенство в Мерсин е уникално за спорта и добави, че е много горд от успехите.


Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев заяви, че при младежите има 15 много талантливи състезатели, а целта е само да бъдат запазени за спорта. Основната цел е да се усложнят съчетанията и да се работи върху уредите, които са по-слаби - като кон с гривни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени