Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Риад обяви доброволно свиване на производството с 1 млн. барела на ден за февруари и март

"ОПЕК +“ увеличава петролното производство със 75 хил. барела на ден през февруари и март

Русия ще повиши производството си с 65 хил. барела, а Казахстан с 10 хил. барела

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, водени от Русия, известни общо като формата "ОПЕК +", се споразумяха да увеличат през февруари производството на петрол със 75 хил. барела на ден и с още 75 хил. барела на ден през месец март.

Това повишение през февруари и март ще дойде за сметка на увеличените добиви в Русия - с 65 хил. барела на ден, и в Казахстан - с 10 хил. барела на ден, се посочва в изявлението на "ОПЕК +" след края на срещата.

Това означава, че общото ограничаване на производството на "ОПЕК+" ще бъде понижено слабо от 7,2 млн. барела на ден през януари до 7,125 млн. барела през февруари и до 7,050 млн. барела дневно през март.

Саудитска Арабия обаче обяви изненадващо, че ще поеме най-голямата тежест от съкращенията на добива на петрол, за да се компенсира позволеното на Русия и Казахстан увеличаване на производството през февруари с общо 75 хил. барела на ден.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман разкри, че страната му е решила доброволно да намали производството на петрол през февруари и март с още един милион барела на ден.

Производството на страната ще бъде 8,125 милиона барела на ден за предстоящите два месеца (спрямо 8,990 млн. барела през декември 2020г.), уточни той. Едностранното решение на Рияд ще помогне на други страни от "ОПЕК +" за техните индивидуални програми за компенсация на предишното им свръхпроизводство, добави принц Абдулазиз.

Саудитска Арабия "не се притеснява от търсенето на петрол сега", заяви той, подчертавайки, че мярката е "превантивна".

След края на срещата на "ОПЕК+" петролните фючърси поскъпнаха с над 5%, като фючърсите на американския лек суров петрол WTI вече се търгуват малко над $ 50 за барел за пръв път от края на февруари 2020 г. , докато фючърсите на петрола Брент нарастват с 5,2% към $53,70 за барел, достигайки най-високо ниво от началото на миналия март.

Решението за петролното производство през април ще бъде взето на следващо заседание на "ОПЕК+".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.