Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на експанзията в китайския сектор на услугите през декември

Активността в сферата на услугите на Китай се разшири по-слабо през декември 2020 г., но продължава да се възстановява солидно за осми пореден месец от коронавирусната криза в началото на миналата година, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи през миналия месец до 56,3 пункта от 57,8 пункта през ноември. Индексът обаче остава стабилно на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункта, което е знак за експанзия в сектора на услугите) за осми пореден месец, отскачайки силно от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената мащабна блокада в Китай за ограничаване на коронавируса парализира за кратко втората по сила световна икономика.

Секторът на услугите, който формира около 60% от китайската икономика и близо половината от градските работни места, се върна към нивата на растеж по-бавно, отколкото промишления и индустриален сектор, но неговото възстановяване набра скорост през последните месеци на 2020 г.

Известното забавяне на бизнес активността през декември съвпада с по-бавното нарастване на новите поръчки и най-вече на външното търсене в края на 2020 г.

Последното проучване обаче отчита и нарастване на заетостта в китайския сектор на услугите за втори пореден месец,

Фирмите в сектора на услугите също така очакват нивата на активност да се повишат през следващата година, като степента на оптимизъм сред се оказа най-силна от април 2011 г. насам и над историческата осреднена стойност.

Общият PMI бизнес индекс, който е среднопретеглена стойност на промишления и на индекса в сферата на услугите, спадна през декември до 55,8 пункта от ноемврийското най-високо ниво от повече от десет години в 57,5 пункта.

"Гледайки напред, очакваме постепидемичното възстановяване на икономиката да продължи няколко месеца, а макроикономическите показатели да бъдат по-силни през следващите шест месеца поради ниските им бази през първата половина на 2020 г.", отбеляза Ван Чжъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Предприемачите в Китай са уверени в по-нататъшното подобряване на икономиката през следващата година, допълни икономистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна