Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мишлен" с нова стратегия, съкращава 2300 служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Мишлен" (Michelin) обяви в сряда "подсилен план за опростяване и конкурентоспособност", насочен към повишаване на производителността на един от световните лидери в производството на автомобилни гуми.

Новата стратегия включва намаляване на работните места с до 2300 през следващите три години. Близо 60% от планираните съкращения ще се основават на доброволно ранно пенсиониране или на доброволно напускане с получаване на обезщетения.

"Мишлен" иска да подобри конкурентоспособността си с до 5% годишно, а това би могло да стане посредством съкращаването на 2 300 от общо 21 000 служители във Франция през следващите три години.

Групата, която е подложена на остра конкуренция в сектора заради налагани изключително ниски цени, вече закри от 2017 г. насам близо 1 500 работни места при осъществяване на реорганизация. Най-силно засегнати бяха работниците в историческия завод на Michelin в Клермон-Феран, в Централна Франция, а също така и в САЩ. Френският производител на гуми затвори освен това заводите си в Ла Рош сюр Йонe и в Бамберг, Германия.

"Планът е част от широк подход за съвместно строителство и социален диалог и ще разчита на договаряне на тригодишно рамково споразумение, което няма да доведе до съкращения. Планът на компанията не разчита на затваряне на заводи", посочва "Мишлен" в своето изявление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени