Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японска система за лицево разпознаване преодолява маските

Демонстрация на японската система за лицево разпознаване.
Снимка: Ройтерс

Японската корпорация NEC стартира система за лицево разпознаване, която идентифицира хората, дори когато носят маски, адаптирайки се към новите условия на мерки срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Технологичната компания вече разработвала системата заради страдащите от алергии, които носят маски – обичайна практика в Япония, когато Covid-19 е ускорил работата по нея.

„Необходимостта се увеличи още повече заради извънредната ситуация с коронавируса (миналата година), която продължи дълго време и така сега представяме тази нова технология на пазара“, заяви Шиня Такашима, помощник мениджър в дигиталния отдел на NEC Corp.

Системата определя кога човек носи маска и се съсредоточава върху частите от лицето, които не са покрити като например очите, за да установи самоличността.

Компанията твърди, че процесът отнема по-малко от секунда и че точността на резултата е над 99,9%. 

Преди пандемията алгоритмите за лицево разпознаване не успяваха да идентифицират 20-50% от хората, носещи маски, се посочва в доклад на американския Национален институт за стандарти и технологии. Но в края на 2020 г. бе отчетено значително повишение в точността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!