Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителските и бизнес нагласи в ЕС през декември, но при влошаване в България

Икономическите и потребителски нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобриха през декември 2020г., компенсирайки почти напълно резкия спад през ноември, когато втората вълна на Covid-19 заля стария континент, отразявайки се негативно върху всички бизнес сектори.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в петък. ЕК обаче отчита продължаващо влошаване на потребителските и бизнес нагласи в нашата страна през последния месец на 2020 г.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, се повиши през декември до 89,5 пункта, след като месец по-рано се срина до 86,7 пункта (от 90,2 пункта през октомври), достигайки най-ниското ниво на индекса от юли.

Съответният индекс за еврозоната нарасна през декември до 90,4 пункта от 87,7 пункт през ноември, когато достигна най-ниско ниво от миналия август.

Подобрението на икономически нагласи беше водено от повишение на доверието в индустриалния сектор и сред това на потребителите, както и в по-малка степен в строителството. В същото време продължи влошаването на доверието в сферата на услугите и търговията на дребно, тъй като тези сектори продължават да бъдат най-силно засегнати от въведените нови строги противоепидемични мерки в цяла Европа.

Индексът на потребителското доверие за еврозоната се повиши през декември до -13,9 от -17,1 пункта през ноември, а за целия ЕС до -15,3 от -18,7 пункта, след като и двата индекса достигнаха през ноември най-ниски нива от месец май насам.


Аналогичният индекс на икономическите нагласи в България обаче продължи да се влошава и през декември, достигайки 74,6 пункта спрямо 76,9 пункта през ноември, като това представлява отслабване на бизнес нагласите в нашата страната за трети пореден месец и най-ниско ниво на индекса от август 2020 г.

През декември проучването на ЕК отчита влошаване на нагласите във всички по-важни сектори на българската икономика и по-специално в сферата на услугите (спад на съответния индекс до -22,7 от -17,8 пункта през ноември) и в търговията на дребно (до -7,7 от -4,1 пункта месец по-рано), като в строителството спадът е по-сдържан (до -19,2 от -18,1 пункта), докато в промишлеността дори се отчита известно подобрение (до -10,4 пункта през декември от -11,8 пункта през ноември).

Индексът на потребителското доверие в България пък се влоши през последния месец на 2020 г. до -32,5 пункта от -31,0 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от юли.

В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, бележи повишение както в рамките на целия ЕС (до 89,5 от 87,4 пункта), така и в еврозоната (до 88,3 от 86,9) и в България, където индексът нарасна силно до 101,4 пункта от 99,1 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от  март, когато първата коронавирусна вълна доведе до въвеждане на строг локдаун и в нашата страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени