Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 400 пойни и тундрови лебеди зимуват в Дуранкулашкото и Шабленското езера

Снимка: БГНЕС

В топлата зима близо 400 пойни и тундрови лебеди намериха убежище в Шабленското и Дуранкулашкото езеро, което в такава голяма численост не се е случвало поне от десетилетие, съобщи за БТА Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думите му красивите пернати обикновено спират за кратка почивка във влажната зона и продължават за Бургаския залив и делтата на Марица в Северна Гърция. Тази зима лебедите гостуват в Приморска Добруджа близо месец като нощуват в езерата, а през деня похапват от поникналата пшеница в масивите наоколо.

Тундровият лебед също като червеногушата гъска, чийто обичаен зимен дом е Шабленско-Дуранкулашкият езерен комплекс, е световно застрашен вид, каза Михаил Илиев. И двете птици през лятото са съседи в далечна Арктика.

Колко и какви зимуващи водолюбиви птици са намерили пристан в района ще стане ясно при преброяването им в дните между 14-19 януари. Кампанията на БДЗП и Изпълнителната агенция по околна среда, която ще има 45-о издание в цялата страна, е част от международно мащабно преброяване. Черноморското крайбрежие е ключова зона, в която могат да бъдат наблюдавани много по численост и различни видове птици в сравнение с вътрешните водоеми в страната, поясни Михаил Илиев, който е координатор на преброяването за Североизтока.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.