Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Gilead Sciences повиши прогнозата си за печалбата през 2020 г. заради силното търсене на ремдесивир

Ремдесивир може да действа срещу новите щамове на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската биофармацевтична компания Gilead Sciences Inc повиши прогнозата си за печалба пре цялата изминала година, тъй като неотдавнашното силно възраждане на случаите на Covid-19 увеличи търсенето на лекарството срещу коронавируса ремдесивир, съобщава Ройтерс.

Нивото на новите случаи на Covid-19 в Съединените щати започна отново да расте на фона на бавното разпространение на коронавирусните ваксини, като експерти казват, че в страната трябва да очаква нов скок на заразените в средата на януари поради празнични събирания за коледа и Нова година.

Антивирусният препарат ремдесивир, който понастоящем е разрешен за лечение на пациенти с Covid-19 по целия свят, беше едно от лекарствата, използвани за лечение на коронавирусна инфекция на американския президент Доналд Тръмп.

ремдесивир

Gilead заяви в понеделник, че повишава прогнозата си за общите продажби на свои продукти до диапазона между 24,3 и 24,35 млрд. долара, което отразява главно увеличените продажби на ремдесивир. Компанията повиши и прогнозата си за оперативната печалба през 2020 г. до 11,65 - 11,75 млрд. долара.

Междувременно главният изпълнителен директор на Gilead Sciences Даниел О'Дей заяви, че антивирусното лекарство ремдесивир, което се използва за лечение на пациенти, заразени с Covid-19, е "напълно очаквано" да бъде ефективно срещу новите щамове на коронавирус, открити в Обединеното кралство и Южна Африка.

В интервю за бизнес телевизия CNBC О'Дей обясни, че "ремдесивир работи при източника в клетката, където вирусът се репликира, и това, което знаем за тези нови варианти е, че част от клетката изобщо не се променя".

Американската биофармацевтична компания е тествала лекарството срещу над 2000 различни варианта и ремдесивир е показал, че "поддържа своята ефективност" срещу всеки щам, подчерта той.

Компанията също така заяви, че има по-голямо усвояване на нейното лекарство за ХИВ - Biktarvy.

Американският производител на лекарства очаква коригирана печалби за 2020 г. в диапазона между $ 6,98 и $ 7,08 на акция в сравнение с по-ранната прогноза между $ 6,25- $ 6,60 за една акция.

През декември пък Gilead Sciences Inc. се съгласи да придобие германския производител на лекарства MYR Pharmaceuticals за около 1,15 млрд. евро (близо 1,39 млрд. долара) в брой.

Сделката беше факт, след като през юли 2020 г. европейските регулатори дадоха условно одобрение на лекарството Hepcludex на MYR, което действа, като блокира навлизането на вируса на хепатит D в чернодробните клетки. Оттогава MYR пусна лекарството си в Австрия, Франция и Германия.

И двете компании заявиха тогава, че тяхната сделка трябва да помогне за ускоряване на глобалното стартиране на Hepcludex.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени