Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменена е последната визита на Помпейо в Европа след отказ за срещи с него

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на Съединените щати съобщи във вторник, че последното официално пътуване на държавния секретар Майк Помпейо до Европа в настоящия му мандат е било отменено в последните минути.

Помпейо трябваше да пътува до Белгия в сряда, за да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със Софи Вилмес, вицепремиер на Белгия.

По-късно тази седмица той възнамеряваше да посети и Люксембург, но отмени цялото пътуване, тъй като се твърди, че външното министерство на Люксембург и висши дипломати от Европейския съюз са отказали да се срещнат с Помпейо, съобщава Ройтерс

Помпейо, близък съюзник на Тръмп, планираше да се срещне с Жан Аселборн в Люксембург - малък, но богат съюзник на НАТО, преди да се срещне с лидери на ЕС и с висши дипломати от единния блок в Брюксел, съобщиха пред Ройтерс трима души, близки до плановете.

Първоначално Помпейо беше планирал да замине за Люксембург, но този етап от пътуването беше отменен, каза дипломатически източник, след като служителите там са показали нежелание да се срещнат с него. Посещението му до Брюксел пък беше в сила до последните минути във вторник.

Но най-новият график на посещенията на Помпейо в Брюксел няма да включва срещи с ЕС или публични събития в рамките на НАТО. Трети дипломатически източник пък заяви, че европейските съюзници изглеждат "смутени" от Помпейо след насилието във Вашингтон миналата сряда.

Отменените срещи са факт, след като миналата седмица редица чуждестранни лидери осъдиха политическите бунтове във Вашингтон на симпатизанти на Доналд Тръмп.

В изявление на Държавния департамент на САЩ отмяната на визитата се приписва на преходна работа преди новизбрания президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Държавният департамент отказа допълнителен коментар относно отхвърлянето на срещите с Помпейо от страна на европейски официални представители.

Независимо от това, по-рано във вторник Държавният департамент публикува актуализация, в която се посочва, че преходът на външните дела към новата администрация на Белия дом е успешно в ход. "Ние сме напълно ангажирани с приключването на плавен и подреден процес на преход, който да бъде финализиран през следващите 8 дни“, се казва в официалното изявление.

Анулирането на всички пътувания на представители на Държавния департамент на САЩ тази седмица включва и планирано посещение на Тайван от посланика на САЩ в ООН Кели Крафт, заяви говорител на Държавния департамент.

Крафт трябваше да посети Тайван от сряда до петък, което пък накара Китай да предупреди, че Вашингтон "си играе с огъня".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна