Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Френската икономика се е свила с 4% през последното тримесечие на 2020 г.

Френската икономика вероятно се е свила с 4% през последното тримесечие на миналата година в сравнение с предходните три месеца, въпреки че бизнес активността се е увеличила през декември след частично вдигане на строгите противоепидемични мерки, съобщи Френската централна банка. (Bank of France). През третото тримесечие БВП на Франция нарасна с 18,7%, следвайки отмяна по това време на ограничителни меки, които причиниха рекорден срив на френската икономика през периода април - юни.

В светлината на резултатите от четвъртото тримесечие централната банка посочи, че се придържа към предишната си оценка, че втората по големина икономика в еврозоната се е свила с 9% през 2020 г.

Френската централна банка също така изчисли, че икономиката оперира през настоящия месец със 7% под предкризисните си нива, което е без промяна спрямо декември 2020 г., но след спад с 11% през ноември, когато в страната беше въведен вторият за годината локдаун за ограничаване разпространението на коронавируса.

Според централната банка през декември икономическата активност е била стабилна в строителството и се е подобрила значително в услугите и по-леко в промишлеността след възобновяване дейността на магазините, които бяха затворени по време на националния локдаун през ноември.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.