Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВиК Сливен обжалва решението на КЕВР за цената на водата

Според дружеството намаляването на цената на водата може да е само до 4%

Снимка: Pixabay

Реалистичното намаляване на цената на водата в Сливен е с до 4 на сто, а не със 13,9 процента, заяви управителят на местното ВиК дружеството инж. Севдалин Рашев. Той съобщи, че дружеството е обжалвало решението на Комисията по водно и енергийно регулиране пред Върховния административен съд.

Цената за кубик вода от януари 2021 година е с 39 стотинки по-малко или 2,38 лева с ДДС.

Инженер Рашев коментира, че при формирането на цената на водата държавният регулатор не е взел под внимание факта, че заради засушаването на язовир "Асеновец" за водоснабдяването на Сливен се използва електроенергия и това оскъпява водата.

Той каза, че с новите бизнес планове на дружеството няма да се залага само на гравитачно водоснабдяване, а ще бъде включен смесен способ:

"Поне 50% от водата трябва да бъде добивана с електроенергия, за да може язовирът да бъде и като резерв, и да имаме достатъчно количества за намаляване на цената на водата".

Рашев каза още, че във ВиК-Сливен не са предвидени съкращения на персонала.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.