Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Ръст на исковете за обезщетения за безработица до 5-месечен връх от 965 хиляди

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, нарасна рязко до 5-месечен връх, потвърждавайки тенденцията на отслабване на трудовия пазар заради влошаващата се коронавирусна пандемия и свързаните нея рестриктивни мерки.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 9-и януари се повишиха със 181 000 до 965 000 спрямо 784 000 седмица по-рано, докато осредните очаквания бяха за около 800 000. Това е най-високо ниво на молбите от седмицата до 21-ви август, когато за последно техният брой беше над един милион.

Други 284 470 американци пък са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна противоепидемична програма, която обаче изтича в края на годината, заявиха от правителството.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна да се понижава, но продължава да се задържа трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, се повиши се седмицата до 2-ри януари със 199 хиляди до 5,271 милиона. Те са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Броят на исковете вероятно се увеличи през последната седмица и заради повторно кандидатстване за обезщетения след подновената от правителството на САЩ добавка за безработица в размер на 300 долара седмично до 14 март 2021 г. като част от допълнителния пакет антикризисна помощ за близо 900 млрд. долара, одобрено в края на декември.


Графика на седмичните искове за обезщетения за безработица



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени