Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилни дъждове в Одринско, сняг в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обилни дъждове валят в Одринска област, нивото на Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района, се е повишило. За Тунджа е бил обявен червен код за опасност, реката е преляла от коритото си и е заляла някои участъци, съобщават местни медии.

От окръжната Дирекция по водите съобщиха, че е обявен жълт код за опасност от преливане на Марица в района на квартал Кърагач с население около 5 хиляди души. На станцията Киришхане е бил измерен дебит от 938 куб.м/сек.

Отвеждането на водите на река Марица в канала Одрин, който се строи в този район специално срещу наводненията, е предотвратило преливането на реката.

Окръжната Дирекция по водите съобщи, че след сигнал за повишаването на нивото на реката, са били отворени шлюзовете на канала "Одрин" и водите на Марица са били отведени в канала. Така се предотврати опасността от преливане, обясни кметът на Кърагач Агях Коркан.

Канал "Одрин", който представлява байпас на коритото на Марица и е с дължина 7800 метра, освен че служи за предотвратяване на преливането на реката, се използва и за напояване, обясни кметът.

Местни специалисти посочват, че след силното засушаване през лятото и есента на миналата година в последно време в Одринско са паднали валежи от 234 л/кв.м. Нивото на язовирите в района е достигнало 34 процента.

По данни на окръжната Дирекция по водите дебитът на Тунджа вече е започнал да спада - от 211 куб.м/сек до 134 куб.м/сек, но дебитът на Марица остава висок.

В Истанбул снощи заваля първият за сезона сняг. Сняг покри високите части и някои от хълмовете на мегополиса (Истанбул е изграден върху седем хълма), а в града бе под формата на мокър сняг.

В ранните сутрешни часове също валеше мокър сняг, но скоро след това валежът спря и изгря слънце.

Синоптиците предупреждават за нахлуване на студена вълна от Балканите. В събота се очакват валежи от дъжд, които в неделя ще преминат в сняг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!