Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на печалбата на JPMorgan с 42% през последното тримесечие

Спад на приходите на Citigroup и Wells Fargo

Голямата американска банка JP Morgan Chase отчете много по-силен от очакваното ръст на печалбата през последното тримесечие на 2020 г., докато банките Citigroup и Wells Fargo отбелязаха по-ниски приходи спрямо година по-рано.

Печалбата на JP Morgan нарасна с цели 42% спрямо последното тримесечие на 2019 г. до 12,1 млрд. долара, или по $ 3,79 за акция, спрямо 8,5 млрд. долара, или $ 2,57 за една акция през последните три месеца година по-рано.

Приходите на най-големият кредитор в САЩ пък се повишиха с 3% до 30,2 млрд. долара, като през същото тримесечие JP Morgan освободи кредитни резерви за 2,9 млрд. долара. Изключвайки тези резерви, нетната печалба на банка бяха в размер на 9,9 млрд. долара, или по $ 3,07 за една акция, което е далеч повече от очакванията на Уолстрийт за печалба от $ 2,62 за акция.

Приходите на инвестиционното поделение на банката нараснаха през последното тримесечие с цели 37% до 2,5 млрд. долара.

"Въпреки че положителните разработки на ваксини и стимули допринесоха за освобождаването на тези резерви през това тримесечие, нашите кредитни резерви от над 30 милиарда долара продължават да отразяват значителната краткосрочна икономическа несигурност и ще ни позволят да издържим на икономическа среда, която би била далеч по-лоша от настоящите базови прогнози на повечето икономисти", посочи главният изпълнителен директор JP Morgan Джейми Даймън.


В същото време американската банка Citigroup отчете намаляване със 7% на печалбата през последното тримесечие на миналата година отново благодарение най-вече на освобождаване на кредитни резерви за 1,5 млрд. долара.

Нетната печалба на Citigroup се понижи до 4,63 млрд. долара, или по $ 2,08 за акция, спрямо 5 млрд. долара, или $ 2,15 за акция година по-рано, докато очакванията на Уолстрийт бяха за още по-слаба печалба от $ 1,34 за една акция.

Приходите ѝ се свиха с 10% до 16,5 млрд. долара от 18,4 млрд. долара през последното тримесечие на 2019 г. и при очаквания за приходи в размер на 16,7 млрд. долара.

Банката Wells Fargo също отчете намаляване на приходите си през последното тримесечие на 2020 г. с 9,7% до 17,93 млрд. долара, но при осредните очаквания на финансовите пазари за приходи в размер на 18,12 млрд. долара.

Нетната печалба на Wells Fargo пък се повиши с 4,2% на годишна база до 2,99 млрд. долара, или под $ 0,64 за акция при очаквания за печалба от $ 0,59 за една акция.

Въпреки силния финансов отчет на JP Morgan, акциите на най-големият кредитор в САЩ се понижават с над 2% на извънборсовата търговия.

Акциите на Citigroup пък поевтиняват с 2,2%, а на Wells Fargo с над 4% преди началото на днешната търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.