Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асена Сeрбезова: Във ваксинирането трябва да участват повече специалисти

То може да се извършва безопасно и в аптеките, така ще се увеличи ваксиналното покритие

Асена Сербезова
Снимка: Личен архив

„Kъм момента около 15% са фармацевтите  у нас, които заявиха желание да се ваксинират. Голяма част от колегите вече преболедуваха коронавирусната инфекция, тъй като са на първа линия и се срещат ежедневно с хора, носители на вируса.“ Това каза в отговор на въпроси на БНР проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Значителна част от колегите, които преболедуваха, направиха необходимото, самоизолираха се и създадоха нужната организация, така че да продължи снабдяването с лекарства. Нямаме официална статистика за това колко от нашите колеги са преболедували, но за съжаление и ние дадохме жертви. Говорим за герои в бели престилки, имайки предвид лекари, които не оставиха пациентите си и продължиха да ги лекуват въпреки тежката ситуация - поклон през тези лекари. Но аз искам да насоча вниманието на обществото към работещи въпреки всичко герои в бели престилки – фармацевтите. Уж и ние сме на първа линия, но отношението на държавата към нас като медицински специалисти е коренно различно. Едни ги проверяват и глобяват, на други непрекъснато дават и дори, когато няма правно основание за това към момента, в който им го обещават", подчерта проф. Сербезова.

БТА

„В последните десет години на много наши аргументирани искания ни отговаряха, че едно или друго не е предвидено в бюджета, а когато дойдеше „бюджетното” време, все се появяваше някоя по-спешна нужда. На фона на 1000 лв., които получиха личните лекари и по 10 лв. за поставяне на ваксина (апропо, по информация от чужди източници, цената на някои ваксини е по-ниска от цената за поставянето й), фармацевтите получиха по 0.20 лв. на отпускане на лекарство по протоколИ таксата за все по-усложняващата се услуга за  9 години не бе променяна. Оказа се, че администрирането на това увеличение сега затруднява софтуера на НЗОК и е възможно да се получат забавяния в плащанията и блокирането на финансов ресурс, който би следвало са се използва за поръчка на нови наличности от лекарства", поясни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Снимка: БТА

„Със системите, които се въведоха през изминалата година, включително електронната рецепта, на практика се получи така, че фармацевтите които всъщност спонсорираха държавата в нейните рационализации, могат да бъдат глобени дори при проблеми от техническо естество, за което нямат никаква вина, а софтуерните компании повишиха веднага с до 30% таксите си за администриране“, допълни проф. Асена Сербезова.

По думите й всичко това демотивира фармацевтите, не ги оставя с впечатлението, че държавата ги припознава като медицински специалисти. „И смятам, че се отразява дори на доверието им в системата и в контекста на ваксинирането“, коментира Сербезова.

Снимка: БТА

Според председателя на на Българския фармацевтичен съюз към настоящия момент ваксинирането върви бавно:

„Непрекъснато получаваме обаждания от различни краища на България с въпрос кога ще се ускори процесът, защото колегите са отговорни. Смятам, че ваксиналното покритие ще се увеличи, когато се включат и личните лекари, а в много държави традиционно във ваксинирането се ангажират и фармацевтите“, отбеляза още проф. Сербезова. 

Според проф. Сербезова когато има достатъчни количества ваксини, те следва да се предлагат по аптеките, за да бъдат по-достъпни. Фармацевтите в много страни по света са ценен актив за увеличаване на ваксиналното покритие:

В поне 36 държави фармацевтите вече са с активна роля в поставянето на ваксини, а в още 16 страни има предложение за същото или нормативното уреждане на тази мярка е вече в ход. Разполагаме с доказателства за това от Световната федерация на фармацевтите и сме готови във всеки един момент да ги предоставим. Населението има непосредствен достъп до фармацевтите, като често именно те са първата точка на контакт със здравната система. Освен че в аптеките работят висококвалифицирани професионалисти, същите тези професионалисти се радват на доверие от страна на пациентите“, категорична е тя.

„Аптеките представляват пунктове за безопасни и удобни услуги, свързани със здравето, които са разположени в самото сърце на общностите, със съответната инфраструктура и логистика, необходима за надлежно съхранение и разпространение на лекарства, включително на лекарствени продукти, изискващи строго и непрекъснато съхранение в хладилни условия по време на цялата верига на доставки.“

„За нивото на разбиране за системата на здравеопазване, дори самото изказване, че някъде в ЕС фармацевти ваксинират пациенти е „кощунствено” за някои. Но, да, има много неща, които фармацевтите правят в напредналите страни, докато тук ние говорим за основни положения като това да не се предписват антибиотици тогава, когато са ненужни, да не се предписват лекарства по вайбър и на хвърчащи листчета. Да се даде възможност на фармацевтите да участват в промоция на здравето и наблюдение на употребата на лекарствата“, посочи Асена Сербезова.

Снимка: БТА

Проф. Сербезова припомни, че Българският фармацевтичен съюз (БФС) съдейства на кампанията на БЧК за повишаване на ваксиналното покритие, включително чрез разпространение на информационни брошури. Но важното за това увеличаване на покритието е увеличаването на броя на медицинските специалисти, които имат право да ваксинират и повишаването на доверието в системата, смята председателят на Фармацевтичния съюз.

„Аз лично се ваксинирах, тихо, кротко, без медии“, сподели още Асена Сербезова.

На въпрос защо страни като Франция се оказаха толкова назад във ваксинирането, а други като Израел - толкова напред, специалистът отговори:

„Всеки успех е резултат от визия, желание, възможности, добра организация и екипност. По данни от чужди източници, само за три седмици в Израел постигнаха 20% ваксинално покритие. Как успяха ли? Отговорът е много прост, но не е просто да се направи, когато не е налице необходимият ресурс. А той е и най-скъпият и в същото време най-евтиният ресурс - нарича се „управленска мисъл и визия”.

На първо място Израел договори многократно по-големи количества, срещу това при ваксинирането да събират данни за хората, на които се поставя ваксината и които след това да предоставят на фармацевтичната компания. Това има и друг положителен ефект – тези данни ще помогнат на разработчиците на ваксината да си отговорят на много въпроси, да подобрят продукта при необходимост, да направят промени в продуктовата информация и прочее, допълни фармацевтът. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Важно е да знаем, че Израел одобри ваксината на „Пфайзер“/Бионтех“ преди ЕМА (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.). Ще цитирам министъра на здравеопазването на Израел, Юли Еделщайн, който каза пред „Политико“: Подготвихме се по-рано, подписахме договора по-рано, обещахме на фармацевтичните компании, че ще видят рано резултатите от ваксинацията. Това е ситуация, в която и двете страни печелят.” Просто само нареждането на опашката за подписване на договор не приоритизира една държава пред друга. А го прави това, което ще предложи в замяна. Защото за всички е ясно, че при това търсене има други фактори, които ще пренаредят приоритетите. Така както се получи с ваксинирането в Израел. Въпрос на мисъл и организация. Малка страна - силна система на здравеопазване. Силна държава. Старша сестра от болница в Тел Авив, предпочела да остане анонимна, казва, че операция от такъв мащаб трудно може да се постигне в частния сектор на здравеопазването. Самата тя само за три седмици е ваксинирала стотици хора.“

Израел сключи договори с общо трима производители. От този, от който ние получихме само 4 000 дози засега, за население от 9 милиона (почти сравнимо с нашето) те ще получат 6 000 000. А що се отнася до ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“, дистрибуцията и транспортът бяха поверени на фармацевтична компания с опит в спазването на студената верига. Фармацевтична!“

Първите три договора за разработка и доставка на ваксини бяха на европейски компании, но те още нямат утвърдени ваксини - изостава ли Европа в това отношение? 

„Към момента разполагаме с две ваксини, очакваме одобрението на следващите. Работата по научната оценка е организирана в един безпрецедентен порядък, който позволява бързина на процеса по оценка, без да се прави компромис с оценката на качеството, ефикасността и безопасността. Ако говорим за иновативен потенциал във фармацевтичната индустрия, САЩ поради ред причини, включително и благоприятна регулаторна среда, инвестиции и държавна политика, винаги са били много гъвкави и с голям иновативен заряд.

Първенецът обаче по иновационен индекс сред топ 10 на иновационните фармацевтични компании в класацията на сп. „Форчън“ е европейски фармацевтичен производител. 3-тото и 6-то място са също на европейски фармацевтични производители, но останалите са от САЩ и един – базиран в Япония. Не бих казала, че Европа изостава, а че конкуренцията е голяма, но ние като пациенти само печелим от това.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с ваксинанирането в Русия председателят на Българския фармацевтичен съюз изтъкна:

Русия е първата държава в света, която разреши за употреба ваксина срещу Covid-19. Държавата предложи онлайн регистрация за хора в рисковите групи, чрез която да си планират безплатни визити за ваксиниране в повече от 70 центъра в страната. Работното време за ваксиниране бе удължено до 20 ч. вечерта. Различни източници съобщават, че в Русия се наблюдава голямо ниво на скептицизъм относно ваксинирането. В условията на пандемия, когато властите разчитат на съзнателността на населението за спазване на противоепидемични мерки и повишаване на ваксиналното покритие, няма нищо по-силно от истината и обективните данни, които се комуникират по подходящ и достъпен начин.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна