Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол и Сливен отбелязват 143 г. от Освобождението на градовете

| обновено на 17.01.21 в 17:45
Снимка: БТА (архив)

Ямбол отбелязва днес 143 години от Освобождението на града от османско владичество. По традиция официалната церемония ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк. 

В церемонията участваха представителна военна част от авиобаза „Безмер“, както и малка група  от клуб „Традиция“ в Ямбол, които ще пресъздадат събития отпреди 143 години, когато ямболци посрещат полка на полковник Николай Яковлевич Бакланов.

След словото на кмета Валентин Ревански и заупокойната молитва бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Традиционното шествие до паметника на загиналите за Освобождението тази година беше отменено заради противоепидемичните мерки, информираха от Общинската администрация.


143 години от освобождението днес чества и Сливен. Заради пандемичната обстановка в страната тази година, паметната за града дата не беше отбелязана официално с църковен и военен церемониал, и общоградско поклонение.

Пред морената на площад „17-и януари“ цветя в памет на освободителите на града поднесоха кметът Стефан Радев, представителите на общинската и държавна власт:

“Това е една светла дата за нашия град и използвам случая да поздравя всички наши съграждани, всички граждани на Сливен с дена на освобождението“, каза той.

Представители на „Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД“ и руското дружество „Отчий дом“ също отдадоха почит. Стоян Георгиев, председател на местното дружество заяви.

“За да отдадем почит към тези руски богатири, оставили кости на хиляди километри от своите родни места за свободата на България, за свободата конкретно на Сливен“.

На този ден, през 1878 г. в Сливен навлиза втори дивизион на 13-и драгунски полк, и части от 23-и Донски казашки полк, които са посрещнати от население на днешния площад „17-и януари“, а  възторжено слово лично произнася полуслепият и болен поет Добри Чинтулов .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна