Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокада на Капитолия заради външна заплаха за сигурността

Евакуация в сградата на Капитолия на участници в репетиция по полагането на клетва на Байдън след външна заплаха за сигурността
Снимка: Ройтерс

Комплексът на Капитолия в САЩ е затворен и без право на влизане или излизане от него поради външна заплаха за сигурността и хората вътре са принудени да намерят подслон, съобщават свидетели на място за агенция Ройтерс.

Затварянето идва само няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и следва нападението на 6-и срещу Капитолия във Вашингтон от екстремисти и поддръжници на Доналд Тръмп, някои от които призоваваха за смъртта на вицепрезидента Майк Пенс, докато той председателстваше сертифицирането на изборна победа на Байдън в Конгреса на САЩ.

Според очевидците на Ройтерс всички участници в репетицията по полагането на клетва на Байдън на 20-и януари, намиращи се извън Капитолия, са били евакуирани в сградата.

Зарад предпазливостта, свързана с външна заплаха на сигурността близо до Капитолия, полицията е поръчала затваряне на комплекса.

Според полицията на Капитолия, временното затваряне на сградата се дължи на пожар, избухнал в близост до комплекса.

"Няма заплаха за обществеността", заяви в туитър Сикрет Сървиз на САЩ.

Всички участници в репетицията за инаугурацията на Байдън са били евакуирани в сградата, като участниците са били задържани в ротондата на Капитолия и в други закрити зони.

Противопожарната служба на града съобщи в Туитър, че пожарникарите са потушили външен пожар близо до комплекса Капитолия.

"Няма ранени. Има само дим, който мнозина видяха", посочиха от пожарната служба.

Според NBC News е била обявена външна заплаха за Капитолия поради "пожар в близкия лагер за бездомни". Западното крило на сградата е било евакуирано и комплексът е бил заключен.

Съобщение, изпратено до персонала от полицията на Капитолия, ги призовава да "стоят далеч от външните прозорци и врати", както и да "търсят прикритие, ако са навън".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!