Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуплантис е най-добър спортист на Швеция

Арман Дуплантис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис беше избран за Спортист на 2020 година в Швеция, получавайки наградата на Шведското радио на Гала церемония. Победителят се определя в широко обществено гласуване.

Тази година победителят Дуплантис събра 57 процента от всичките 366 хиляди вота, с два пъти повече от ски бегачката Лин Сван, която остана на второ място. Трети в допитването сред народа остана Хенрик Харлаут, който е състезател в ски свободен стил. Общо осем спортисти бяха номинирани в това гласуване.

"Не мога да изразя колко съм благодарен на шведския народ за това, че се чувствам добре дошъл в страната. Ще направя всичко по силите си, за да се чувствате горди с мене", заяви Дуплантис при получаване на наградата.

21-годишният Дуплантис също така беше обявен и за най-добър спортист при мъжете, както и специална статуетка за най-добри постижения през годината. За изненада на всички Дуплантис говори при приемането на статуетките на шведски. Както се знае, той е роден в САЩ, а баща му е индианец от племето каджуни, живеещи в Луизиана, където са били депортирани от Нова Скотия през 18-и век.

Дуплантис преодоля магическата височина от 6 метра на овчарския скок на 10 състезания през 2020 година, постижение принадлежало преди това единствено на легендата Сергей Бубка.

През февруари миналата година той последователно на два пъти подобри рекорда, като най-напред на на 8-и премина 6.17, а осем дни по-късно подобри резултата на 6.18.

През септември в Рим той скочи 6.15 метра, подобрявайки най-доброто постижение на открито от Бубка от 1994 година с 1 сантиметър.

Баща му Грег Дуплантис - бивш състезател на овчарски скок и сменил националността за Швеция, където стана седмобоец, беше избран за треньор на годината. При дамите очаквано номер 1 е Лин Сван.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени