Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горят петролни танкери близо до сирийската рафинерия в град Хомс, няма жертви

Илюстративана снимка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник сирийските екипи за гражданска защита потушиха огромен пожар, който обхвана редица петролни танкери, зареждащи суров петрол от инсталация в близост до главната рафинерия на страната в град Хомс, след взрив, засегнал района на депото, съобщиха държавните медии в Сирия, цитирани от Ройтерс.

По-рано експлозия е засегнала държавна компания за транспортиране на суров нефт в града, като петролни танкери, зареждащи суров петрол от инсталацията, след това са се запалили, съобщиха държавните медии.

Управителят на град Хомс - Басам Барсик бе цитиран да каза, че екипите на гражданската защита работят по потушаването на пожара, избухнал по време на "зареждането на суров нефт".

"Няма човешки жертви и работим по ограничаване на разпространението на огъня", каза Барсик.

Не е ясно дали експлозиите са инцидент или резултат от саботаж в разтърсваната от война държава, където в последно време насилието утихна, но бунтовници и военни формирования все още извършват нападения в района на Хомс.

През последните месеци имаше нападения срещу правителствени сили в централната провинция Хомс от останки от бойци на Ислямска държава, които се приютяват в отдалечени, слабо населени райони.

Също през последните седмици руски военновъздушни сили активно помагаха на сирийската армия, бомбардирайки заподозрени скривалища на бойци в района на Хомс, напомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна