Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният за Държавен секретaр Блинкън обеща да съживи "повредената" американска дипломация

Антъни Блинкън
Снимка: БТА

Номинираният от Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща, че ще работи за съживяване на "повредената" американска дипломация и за изграждане на единен фронт за противодействие на предизвикателствата, поставени от Русия, Китай и Иран, съобщава Ройтерс.

"Със смирение". Така Блинкън каза, че ще работи със съюзниците на Съединените щати, засегнати от едностранните действия на Тръмп срещу общите интереси.

Блинкън заяви, че е срещу интересите на американците Вашингтон да продължава да се изолира и да се дистанцира от водещата си глобална роля. Защото така или някой друг ще заеме неговото място, или просто ще цари хаос.

На изслушването за потвърждаване на неговата номинация в Сената, 58-годишният Блинкън, ветеран във външната политика и близък довереник на Байдън, обясни защо лидерството на САЩ е жизненоважно за света, като същевременно обеща провеждане на външна политика, която ще бъде полезна за американския народ.

"Когато не сме ангажирани, когато не водим, тогава се случва едно от двете неща: или друга държава се опитва да заеме нашето място, но вероятно не по начин, който да защитава нашите интереси или ценности, или никой не го прави, и тогава настава хаос", каза Блинкън пред комисията по външни работи на Сената.

Новоизбраният президент Джо Байдън ще поеме много по-различен свят от този, който остави преди четири години като вицепрезидент на президента Барак Обама. През това време Китай пое по-голяма глобална роля, варираща от многостранни институции до подпомагане на развитието в Африка и Латинска Америка. Връзките между Вашингтон и Пекин достигнаха по времето на Доналд Тръмп до най-лошото си ниво от от десетилетия, което доведе до сравнения със Студената война.


Според Антъни Блинкън в момента Китай представлява "най-значимото предизвикателство" за САЩ.

"Трябва да започнем, като подходим към Китай от позиция на сила, а не на слабост", каза той пред американските сенатори.

"Президентът Доналд Тръмп беше прав, като предприе по-строг подход към Китай", призна Блинкън, но добави, че има "проблеми с начина, по който Тръмп го е изпълнил“.

Относно Иран той заяви, че администрацията на Байдън ще се ангажира да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Според него новата администрация на Белия дом ще се опита да предотврати Техеран "да бъде по-опасен, отколкото е в момента".

Блинкън отбеляза, че Байдън е казал, че ако Техеран се върне към спазването на иранската ядрена сделка, САЩ също ще го направят, но също така добави, че Вашингтон "ще търси по-силно споразумение за обхващане и на други въпроси".

Номинираният за Държавен секрета също така подкрепя "решението за две държави" за Израел и Палестина. "Това е най-добрият начин да се осигури бъдещето на Израел като еврейска демократична държава и да се даде на палестинците държавата, на която те имат право", каза той по време на изслушването си от външната комисия на Сената.

Ангажиментът на правителството на САЩ за сигурността на Израел е "свещен", подчерта той.

Алексей Навални

Блинкън коментира и темата за руския дисидент Навални, като отбеляза, че е "забележително колко много се страхува руският президент Владимир Путин от опозиционния .

Навални представлява "гласът на милиони руснаци", а идващата американска администрация осъжда "заглушаването на този глас", каза Блинкън и добави: "Предизвикателството, което ни поставя Русия ще бъде "високо в дневния ред" на администрацията на Байдън".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна