Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Калина Михайлова: Нужна е законова промяна или правила за гласуването с маска

В нарушение ли ще е снемането на самоличността по време на избори

Адв. Калина Михайлова
Снимка: Личен архив

„С възникването на пандемията и въвеждането на маските като едно от средствата за предпазване от разпространение на вируса, се създадоха редица неясноти как ще бъде провеждан контролът от съответните органи, като този въпрос е и изключително важен с оглед предстоящите парламентарни избори“, това каза пред БНР Калина Михайлова, адвокат и експерт по медицинско право. Тя  коментира и въпроса има ли нарушение на законодателството заради необходимостта от идентификация на гласоподавателите при легитимирането им с документ за самоличност пред членовете на секционните избирателни комисии, тъй като на предстоящите избори се очаква всички да гласуват с маски.  

„Съгласно Изборния кодекс в сегашната му редакция снемането на самоличността на избирателя се осъществява от председателя или от член на СИК.

При едни строго въведени правила снемането на самоличността може да стане при спазване на мерките за борба с пандемията. Всеки от нас е длъжен да носи маска.

БТА

Когато обаче се явяваме да упражним правото си на глас, би могло да бъде въведено като задължение маската да бъде свалена за определен период от време, като вече стана ясно, че в рамките на под 15 минути експозиция възможността за зараза с Covid-19 е по-малка“, уточни Калина Михайлова.

Според нея не става ясно "как ние ще осъществяваме правото си на глас, без да бъдем подложени на риск от зараза.“

„Защото към 4 април все няма да е приключила масовата ваксинация и няма да имаме необходимата защита. Може да се подходи както в съдебните зали – да се изгради специално място с плексигласова защита, където избирателят да застава, да свали маската си пред членовете на СИК, без да има опасност нито за тях, нито за него.“

Адвокат Михайлова е категорична, че следва да се въведат специални правила, така че всеки един гласоподавател да знае, че неговото здраве ще бъде защитено и едновременно с това няма да бъдат нарушени правата му на избирател.

Това ще е особено важно и за хората, които се намират в болница, тези, които са в Covid отделенията и също хората, които са под домашна карантина. Защото в болниците не трябва да се смесват потоците от пациенти, а карантинираните нямат право да напускат дома си.“


Като пример за недомислено провеждане на изборите по време на пандемия Михайлова даде Франция – първия тур, когато на членовете на избирателните комисии не са били осигурени достатъчно маски и тогава е имало бум на заразени.

„Властите у нас – ЦИК и министърът на здравеопазването, следва да действат в колаборация и заедно да опишат правилата за гласуване по време на изборите сега. За да се стигне до една добра организация на изборния процес и изборният ден да бъде обезпечен, като законосъобразност и запазване на здравето на избирателите.

Това е и част от сега действащия Изборен кодекс – в член 195 е заложено методологията на снемането на самоличността на избирателя. То не е в правомощията нито на ЦИК, нито на министъра на здравеопазването, или трябва да се въведе някаква конкретна законова промяна, или трябва да бъдат въведени правила, които да бъдат спазвани – но те не могат еднолично да бъдат въведени от министъра на здравеопазването.“

Михайлова уточни, че към настоящия момент такива правила не са обявени, нито са публично достъпни:

„Всеки един гражданин може да се пита дали правата му ще бъдат защитени….същото важи и за всеки един от членовете на СИК", посочи още адвокат Михайлова.

Цялото интервю с адвокат Калина Михайлова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.