Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва предложи да домакинства с Латвия на световното по хокей на лед

"Минск Арена" няма да бъде домакин на световното.
Снимка: IIHF

Литва предложи да бъде съвместен домакин с Латвия на световното първенство по хокей на лед през 2021 година, след като домакинството на Беларус бе отнето в понеделник.

Министър-председателят Ингрида Симоните заяви, че провеждането на надпреварата в две балтийски страни би била „много по-подходящо при условията на пандемия“. „Литва разполага с необходимата инфраструктура“, каза тя в изявление след разговор с президента на Международната федерация по хокей на лед (ИИХФ) Рене Фазел.

Организацията отне възможността на Беларус за съвместно домакинство с Латвия поради съображения за сигурност заради политическите безредици и пандемията от коронавирус. До решението се стигна, след като беларуската опозиция и държавите от Европейския съюз призоваха за наказание на авторитарния президент Александър Лукашенко, любител на хокея, в отговор на протестите.

Беларуските власти определиха решението като „безпочвено“, казвайки, че е прецедент за използването на спортните първенства като инструмент „за удовлетворение на интересите на политическите демагогии“. ИИХФ заяви, че ще оцени възможността за провеждане на турнира в една страна, за да организира безопасните мерки срещу коронавируса и отборните пътувания. 

Литва не е сред 16 тима, които ще участват на шампионата, който трябва да стартира на 21 май. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна