Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски клубове сменят имената си заради разпоредба

Най-успешният китайски футболен клуб Гуанджоу Евъргранде сменя името си преди началото на сезон 2021 и вече ще се казва Гуанджоу ФК, за да се съобрази с новите регулации на Футболната асоциация на страната. Новото първенство на Китай трябва да започне през март.

Китайската държава в сътрудничество с Футболната асоциация се опитват да изтрият имената на собствениците, спонсорите и акционерите от отборите в професионалната лига в страната с оглед възприемане на неутрален модел, подобен на Европа. Клубните емблеми, лога и значки също трябва да се променят в съответствие с новата разпоредба. Китайските ръководители смятат, че тази промяна ще даде началото на футболна традиция, каквато поддържат привържениците на европейските и южноамериканските отбори.

Медиите в голямата азиатска страна съобщиха в петък, че е отправено писмо до Националната борса за акции и котировки, за да се официализира новото име на клуба, спечелил осем титли в първенството през последното десетилетие, както и два пъти азиатската Шампионска лига.

Шампионът на страната от 2020-а година Цзянсу Сунин също променя името си съобразно новите изисквания и вече ще се казва Цзянсу ФК. Големият съперник на Евъргранде- съгражданите им от Гуанджоу R&F също сменят името и вече ще се казват Гуанджоу Сити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна