Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарец най-бърз на пистата "Щрайф"

Беат Фойц лети по пистата в Кицбюел.
Снимка: БТА

Швейцарецът Беат Фойц спечели спускането в Китцбюел от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете.

33-годишният Фойц, световен шампион в дисциплината за 2017 година, постигна 14-а победа в кариерата си и първа за сезона. За него това бе и първи успех на легендарната писта "Щрайф", като той измина трасето за 1:53.77 минути.

Втори на 0.16 секунди остана представителят на домакините от Австрия Матиас Майер, а трети на 0.56 секунди финишира италианецът Доминик Парис.

За съжаление състезанието в Китцбюел и тази година не се размина без сериозни падания. Американецът Райън Кохран-Сийгъл трябваше да бъде откаран с хеликоптер, след като се заби в предпазните мрежи. С номер 17 пък швейцарецът Урс Крюенбюхл загуби баланс на последния скок и падна много тежко точно пред финалната линия, като тялото му няколко пъти се превъртя неконтролирано по замръзналата писта. Той остана дълго време неподвижен и също бе отведен с хеликоптер.

След спускането на номер 23 Даниел Данклмайер пък състезанието бе прекъснато заради силен вятър. По-късно то бе продължено и бе прекратен окончателно след 30-и номер Никола Рафор.

В класирането за Световната купа води французинът Алекси Пентюро със 778 точки, следван от пропускащия остатъка от сезона заради контузия Александър Оомод Килде от Норвегия с 560 точки и швейцареца Марко Одермат с 501 точки.

За Малката световна купа в спускането лидер е Матиас Майер с 238 точки, следван от Фойц с 226 точки и Килде със 190 точки.
В събота предстои още едно спускане от Световната купа в Китцбюел, а в неделя е супергигантският слалом.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна